Bivši šef austrijskih desničara Štrahe izjasnio se da nije kriv za korupciju

Izvor: Reuters/Lisi Niesner

Bivši šef austrijske ekstremne desnice Hajnc-Kristijan Štrahe izjasnio se da nije kriv prvog dana suđenja za korupciju vezanu za skandal nazvan „Ibicagejt“, zbog koga je pala vlada.

Štrahe je negirao da je radio u prilog jednog od svojih saradnika u zamenu za poklone svojoj bivšoj partiji i letovanje.

Bivši predsednik moćne Slobodarske partije Austrije (FPO) i vice-kancelar izveden je pred sud na osnovu inkriminišućih podataka obelodanjenih na videu snimljenom 2017. godine na španskom ostrvu Ibici.

Snimljen skrivenom kamerom on se vidi kako nudi dodelu javnih tendera u zamenu za podršku pred izbore jednoj ženi koja se predstavila kao nećaka ruskog oligarha.

Snimak koji su mediji otkrili dve godine kasnije imao je efkat bombe, izazvao prevremene izbore i pokretanje raznih istraga.

Izjave date u tom videu danas su zacrtane u kolektivnom pamćenju, rekla je tužiteljka na početku rasprave u regionalnom sudu u Beču.

Optuženi Štrahe (52) osumnjičen je da je intervenisao 2018. da stavi jednu privatnu kliniku u sistem zdravstvenog osiguranja.

Vlasnik klinike Valter Grubmiler bio je donator partije FPO koji ga je pozvao na svoju jahtu i na Krf u Grčkoj.

Štrahe je takođe razmatrao mogućnost da žena sa kojom je razgovarao kupi austrijski tiražni tabloid Kronen Cajtung, prema objavljenim snimcima.

Njegov pravni tim naveo je da neće davati izjave dok traje sudjenje.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*