Bjeljina: Epidemiološka situacija i dalje teška

Epidemiološka situacija, prouzrokovana virusom korona, na području Grada Bijeljina i dalje je teška, iako je od početka avgusta do danas primijećen blagi pad broja zaraženih u odnosu na isti period u julu, saopšteno je na sastanku Gradskog štaba za vanredne situacije.

 

Prema riječima direktora Bolnice „Sveti Vračevi“ Zlatka Maksimovića, u kovid-bolnici nalaze se 34 pacijenta, od kojih je četvoro priključeno na respiratore.

 

– Dva pacijenta su intubirana, a dva su na mehaničkoj ventilaciji. Gotovo svi pacijenti su na nekoj vrsti kiseoničke podrške i mogu da konstatujem da situacija nije ništa bolja nego prethodnih dana. Aktivno se pripremamo za period koji nas očekuje za dva mjeseca, za pojavu sezonskog gripa, a od sutra počinjemo sa adaptacijom objekta stare Ginekologije, kako bismo udvostručili smještajne kapacitete – naveo je Maksimović.

 

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Mićo Mićić istakao je da je na području Grada Bijeljina virusom korona trenutno zaraženo 106 lica i da je na današnjoj sjednici odlučeno da se mjere Gradskog Štaba usaglase sa novim mjerama Republičkog štaba za vanredne situacije.

 

– Republički štab je odličio da produži donesene mjere do 31. avgusta, ali i da dozvoli ugostiteljskim objektima, odnosno kafićima, rad do 24.00 časa. Članovi našeg štaba su se saglasili i sa ovom odlukom, uz apel da se poštuju sve mjere zaštite od virusa. Na današnjem sastanku smo odlučili da Grad pomogne Domu zdravlja sa 100.000 KM jer se ova zdravstvena ustanova suočava sa finansijskim gubitkom zbog smanjenog plaćanja participacija i većom potrošnjom lijekova, dok ćemo „Gradskom groblju“ isplatiti 50.000 KM pomoći – naglasio je Mićić.

 

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Danijela Đukin kaže da je epidemiološka situacija nepovoljna, ali da ohrabruje podatak da u prethodne dvije sedmice nije bilo smrtnih slučajeva prouzrokovanih virusom korona.

 

– Pod nadzorom Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina trenutno se nalaze 243 lica. Od početka epidemije pod nadzorom je bilo 3.398 osoba, a iz nadzora ih je izašlo  3.137.  Ukupno smo uzeli 1.295 uzoraka od lica za koja smo sumnjali da su zaražena virusom korona, a u toku dana očekujemo rezultate za 25 osoba – dodala je Đukin.

 

Ona je istakla da je Dom zdravlja reorganizovao rad kovid-ambulante, te da je od Republičke uprave civilne zaštite dobio kontejner koji je iskorišten za preglede pacijenata nakon 19.00 časova.

 

– Pacijenti za koje se sumnjalo da su zaraženi, nakon 19.00 časova su dolazili u Službu hitne medicinske pomoći i tu je dolazilo do kontakta sa drugim pacijentima. Međutim, sada su takvi pacijenti odvojeni i manja je mogućnost širenja zaraze – pojasnila je Đukin.

 

Gradski štab za vanredne situacije zaključio je da će u narednom periodu dezinfekcija objekata osnovnih škola na području Semberije biti izvršena od strane Republičke uprave civilne zaštite, dok će dezinsekciju i deratizaciju vršiti firme koje su izabrane na tenderu Gradske uprave Grada Bijeljina.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*