BLIC: Marko Đurić biće novi ambasador Srbije u VAŠINGTONU

Marko ĐurićFOTO: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA

Marko Đurić, dosadašnji šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, biće novi ambasador Srbije u Vašingtonu, saznaje ekskluzivno „Blic“.

Poslednjih dana mediji su spekulisali da bi Đurić mogao da bude ministar spoljnih poslova umesto Ivice Dačića, ali ta informacija nije tačna.

– Predsednik Srbije tražio je od Đurića da mu u narednom periodu pomogne svojim radom u Sjedinjenim Američkim Državama budući na novu etapu u odnosima Srbije i SAD. Važno mu je da u Vašingtonu ima nekoga na koga može da se osloni – kaže izvor „Blica“ iz vrha vlasti.

Ambasada u Vašingtonu ostala je upražnjena nakon što je mandat istekao prethodnom ambasadoru Đerđu Matkoviću.

– Reć je o ambasadi koja je u četiri ili pet najznačajnijih za našu zemlju. Pritom, odnosi Beograda i Vašingtona se intenziviraju nakon potpisivanja ekonomskog sporazuma u Beloj kući i ta pozicija zahtevaće pun angažman i čak mnogo više posla nego do sada – navodi naš izvor.

Đurić pored engleskog govori i hibru, po majci je Jevrejin, pa će mu biti lako da ostvari dobre kontakte sa jevrejskom zajednicom, AIPAC-om (Američko-izraelski komitet za javne poslove). Osim toga, u poslednje vreme ostvario je dobar kontakt sa predstavnicima američke administracije.

Prisustvo Marka Đurića u Vašingtonu tokom pregovora i potpisivanja ekonomskog sporazuma iznenadilo je samo one koji ne poznaju političke prilike. To je takođe bio znak poverenja koje je predsednik Vučić ukazao Đuriću, a neke je pogrešno navelo na zaključak da je dosadašnji šef Kancelarije za KiM otputovao pošto ga Vučić sprema da bude ministar spoljnih poslova umesto Dačića.

Očekuje se da u narednom periodu budu završene sve proceduralne stvari kako bi Đurić preuzeo dužnost.

– Očekuje se da u narednim danima Ministarstvo spoljnih poslova uputi predlog Vladi, a kad on bude usvojen, Ministarstvo će poslati agreman zemlji domaćinu. Očekuje se da se u naredna dva, tri meseca Đurić preseli u Vašongton – navodi naš dobro obavešteni sagovornik.

 

IZVOR:BLIC

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*