Bogat program pozorišnog festivala za decu u Subotici

SUBOTICA: Međunarodni festival pozorišta za decu održaće se od 19. do 24. septembra u Subotici u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, a bogat prateći program činiće 12. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu, izložbe, radionice, i promocije knjiga, najavili su danas organizatori manifestacije.
subotica
Foto: Youtube Printscreen

Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade u Subotici je najveći teatrološki skup u ovom delu Evrope i okuplja teoretičare i pozorišne istraživače iz 16 zemalja i sa tri kontinenta.

Kako je najavljeno, ukupno 30 učesnika ovog skupa za pozorišnu umetnost biće većim delom gosti u Subotici, a manji deo učesnika će svoj rad predstaviti online uključenjem.

Ceo događaj biće upriličen u novom prostoru Gradske biblioteke u Subotici.

Tokom trajanja festivala biće održana izložba studentskih plakata, na kojoj će biti predstavljeni radovi studenata III godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, sa odseka Primenjena grafika i predmeta Ilustracija.

Izložba posvećena ovogodišnjim dobitnicima nagrade “Mali princ“, biće posvećena stvaralaštvu Jovana Carana i Ljudmile Konstantinove Hense.

Pored toga, tokom festivala će biti održana i izložba Pozorišta za decu Kragujevac.

Radionica “Razne maske za pozorišne daske” za učenike Politehničke škole Subotica, a koju vode studenti Fakulteta primenjenih umetnosti Beograd sa svojim profesorom, ima za cilj da prazne i neutralne maske pretvori u u maštovite karaktere iz stvarnih ili zamišljenih pozorišnih predstava.

Kreativna radionica “Vesela družina” za osnovce u fokusu ima lutku kao rekvizit i sredstvo iskazivanja u pozorišu.

Lutkarska radionica Branke Rudman namenjena je pedagozima, a naglasak je na komunikaciji kao ključnom aspektu u radu s decom.

Osim toga, na festivalu će biti promovisane knjige “Lutkarski simulakrumi” dr Zorana Đerića, 14. broj časopisa za lutkarsku umetnost “Niti“ u izdanju Pozorišnog muzeja Vojvodine, publikacija “70 godina mladih: Pozorište mladih Sarajevo” Dubravke Zrnčić-Kulenović, kao i Zbornik radova “Pozorište za decu – umetnički fenomen”.

U okviru takmičarskog programa 28. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica naći će se 12 predstava za decu iz celog sveta, po izboru prof. dr Zorana Đerića, selektora festivala.

Publika će imati prilike da pogleda raznovrsne predstave koje u Srbiju dolaze iz Bugarske, Izraela, Nemačke, Mađarske, Češke, Rusije, Hrvatske, Brazila, Slovačke, BiH (Republike Srpske) i Srbije.

Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica jedan je od najznačajnijih festivala u regionu i okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima.

Sa fokusom na lutkarstvu, ali i sa prostorom za druge umetničke forme, ova manifestacija kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta u Srbiji.

Za svoj doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen “Vukovom nagradom“, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, a 2009. godine mu je dodeljena nagrada “Pro urbe“ za doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti.

Osim toga, festival je dobitnik i specijalne Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja “Grozdanin kikot“ za 2009. godinu koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara.

Svi programi manifestacije će se održavati u skladu sa propisanim epidemiološkim merama i uz vođenje računa o bezbednosti posetilaca i učesnika.

Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine i Grad Subotica.

 

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*