Boravak u vrtiću i za djecu iz ranjivih grupa

U okviru realizacije projekta „Vrtić je i moje pravo“, koji Gradska uprava sprovodi sa dječijim vrtićem „Čika Jova Zmaj“ i udruženjima građana „Otaharin“ i „Porodični krug“,  u novom obdaništu u Mjesnoj zajednici Ledinci biće organizovan tromjesečni boravak za sedamdesetoro djece iz ranjivih grupa stanovništva, a cilj je da se ukaže na važnost obuhvata najmlađih predškolskim obrazovanjem.

 

Šef gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović istakla je da je vrijednost projekta 68.438 KM, od čega je Grad Bijeljina finansirao gotovo 18.000 KM, a ostatak su donatorska sredstva.

 

– Istraživanje je pokazalo da je u Republici Srpskoj predškolskim obrazovanjem obuhvaćeno tek 23,7 odsto djece, dok taj procenat u nekim evropskim zemljama premašuje 90 odsto. Osim uključivanja mališana u predškolski sistem, predviđena je i nabavka didaktičke opreme za djecu i održavanje radionica sa roditeljima – rekla je Todorovićeva.

 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić naveo je da je posredstvom projekta „Vrtić je i moje pravo“ opremljena kuhinja u novom vrtiću na Ledincima.

 

– Gradska uprava, odnosno Vrtić „Čika Jova Zmaj“ preuzeće na sebe troškove tromjesečnog boravka sedamdesetoro djece, čime želimo da nastavimo unapređenje predškolskog obrazovanja u Bijeljini i da težimo da sva djeca u budućnosti budu obuhvaćena ovim vidom obrazovanja – naglasio je Mićić.

 

Prema riječima direktora Vrtića „Čika Jova Zmaj“ Slaviše Vujanovića, u program besplatnog boravka biće uključeno 20 djece romske populacije posredstvom Udruženja „Otaharin“, 20 sa liste čekanja Vrtića, kao i 30 djece iz socijalno ugroženih porodica.

 

– Djeca uzrasta od tri do šest godina boraviće svaki dan u vrtiću na Ledincima po tri časa – pojasnio je Vujanović.

 

Bojana Jovanović iz Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ kaže da ovo udruženje već 10 godina sarađuje sa Gradskom upravom na projektu povećanja predškolskog obuhvata djece.

 

– Bijeljina je jedina lokalna zajednica koja sprovodi ovakav program. Za svako dijete je veoma važno da usvoji osnovne socijalne vještine i ovom prilikom zahvaljujem Gradu na višegodišnjoj podršci koju je pružio mališanima romske populacije – dodala je Jovanovićeva.

Pedagog Danica Mojić istakla je da je obuhvat djece predškolskim obrazovanjem u Republici Srpskoj prije 10 godina iznosio tek šest odsto, te da povećanje obuhvata na 24 odsto jasno pokazuje pozitivne pomake.

 

– Grad Bijeljina je jedan od najboljih primjera rada na uključenju djece u predškolsko obrazovanje, što su prepoznali i UNICEF, UNDP i druge organizacije. Kada je riječ o projektu „Vrtić je i moje pravo“, tokom oktobra i novembra organizovaćemo nekoliko radionica i okruglih stolova o inkluziji i značaju ranog obrazovanja – kaže Mojićeva.

 

Projekat „Vrtić je i moje pravo“ podržan je sredstvima Finansijskog mehanizma za podršku projektima integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj, koji je uspostavljen kroz zajedničku saradnju Ministarstva finansija Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Investiciono-razvojne banke RS, Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*