Brankovom kolu uručena „Povelja Grada Sremskih Karlovaca“

SREMSKI KARLOVCI –

U zgradi Magistrata u Sremskim Karlovcima, Brankovom kolu svečano je uručena „Povelja Grada Sremskih Karlovaca“ povodom pedeset godina trajanja ove pesničke i kulturne institucije na javnoj sceni Srbije. „Povelju Grada Sremskih Karlovaca“ predsedniku Brankovog kola Nenadu Grujičiću uručio je predsednik Skupštine opštine Sremskih Karlovaca Boban Petković, navodi se u saopštenju.

nenad, grujicic, sa, poveljom

Izvor: Brankovo kolo

Povelja je dodeljena za izuzetan doprinos razvoju kulture tokom poluvekovnog trajanja i negovanja ugleda Sremskih Karlovaca kao jedinstvenog mesta srpske kulture i duhovnosti. Na sednici Skupštine 12. avgusta 2021. godine, sremskokarlovački odbornici ovu odluku doneli su jednoglasno.

„Ovo visoko priznanje predstavlja zlatnu pupčanu vrpcu između Sremskih Karlovaca i Brankovog kola. Ne postoji slovesnija nagrada koja bi pri činu svečanog uručenja više osvetlila značaj, ličnost i poeziju Branka Radičevića u Sremskim Karlovcima i srpskom jeziku. Stvarajući uslove za afirmaciju pesnika i umetnika raznih generacija u Sremskim Karlovcima i na Stražilovu, sa bogatim sadržajima i programima koji su vremenom postali obrazac kvaliteta i vrednosti, Brankovo kolo se nametnulo kao uticajni korektivni faktor naše pesničke, umetničke i kulturne scene. Ono pokazuje da su netačne teze o kraju poezije, književnosti, umetnosti i kulture. (Post)moderni svet konstantno preti demonskim scenarijima i apokaliptičkim vizijama, međutim talenat kao Božji beleg pri rođenju, i kroz vreme stečen dar za dar, predstavljaju meru za meru u stalnoj duhovnoj borbi i osvajanju slobode u svetu destruktivnih poruka i materijalističke prelesti. Posebnu pažnju i brigu Brankovo kolo neumorno poklanja talentovanim mladim pesnicima i umetnicima, njihovom etabliranju u javni kulturni život sa jasnom institucionalnom podrškom. Izvan površnog, daleko od amaterske patetike, bez primesa kiča, Brankovo kolo je pedeset godina bilo i ostalo brend vrhunske poezije i umetnosti, kulture i duha našeg podneblja. Ono će i dalje biti primerom reprezentativnog tretiranja i afirmisanja pesnika i pisaca, dramskih, muzičkih i likovnih umetnika, filozofa i duhovnika, a u znaku večito mladog Branka Radičevića i stalnog prisećanja na ono inicijalno, staro Brankovo kolo (1895-1914) u Sremskim Karlovcima“, rekao je Grujičić.

Među ovogodišnjim dobitnicima „Povelje Grada Sremskih Karlovaca“ su i vajar i slikar Đorđe Lazić Ćapša, poetesa i organizatorka Vesna Fekete, aktivistkinja Živana Živanović, ekonomista-bankar Milenko Ušćumlić i Udruženje penzionera Sremskih Karlovaca. Zahvalnica Opštine pripala je Domu Zdravlja Novi Sad – Ambulanta Sremski Karlovci, a Nagrada Opštine novinarki Zorici Milosavljević.

 

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*