Brnabić: Bilateralni odnosi sa Mađarskom najbolji u istoriji

Premijerka Ana Brnabić istakla je u razgovoru s predsednikom Narodne skupštine Mađarske Laslom Keverom da su bilateralni odnosi, posebno politički, najbolji u istoriji, a da je na ekonomskom polju ta zemlja treći najvažniji partner Srbiji u odnosu na sve zemlje članice Evropske unije sa kojima sarađuje, saopštila je Vlada Srbije.

Ana Brnabić zahvalila je na snažnoj i kontinuiranoj podršci koju Mađarska svakodnevno pruža Srbiji u procesu evropskih integracija na najvišem političkom nivou i na istrajavanju u stavu o neophodnosti proširenja Unije bez obzira na sve poteškoće koje se javljaju, jer je, kako je naglasila, punopravno članstvo u EU prava opcija za našu zemlju, ističe se u saopštenju Vlade.

Bilateralni odnosi s Mađarskom najbolji u istoriji

Bilateralni odnosi s Mađarskom najbolji u istoriji

Premijerka je dodala i da je regionalno povezivanje od izuzetnog značaja i u tom kontekstu navela primer Višegradske četvorke istakavši da je upravo Mađarska otvorila ta vrata Srbiji.

Prema njenim rečima, saradnja dveju zemalja na infrastrukturnim projektima se dobro razvija, posebno kada je reč o rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpašta, početku radova na modernizaciji pruge Segedin-Subotica-Baja, proširenju graničnog prelaza Horgoš i ulaganjima mađarskih kompanija koje su, kako je naglasila, pouzdane i profesionalne u poslovanju u Srbiji.

„O prijateljkim bilateralnim odnosima, svedoči i činjenica da Srbija i Mađarska imaju sporazum o zajedničkom korišćenju prostorija diplomatsko konzularnih predstavništava u svetu“, naglasila je Brnabić.

Kever: Odnosi dveju zemalja na nivou prijateljstva

Predsednik mađarskog parlamenta Kever saglasan je sa premijerkom da su odnosi dveju zemalja na nivou prijateljstva čime su doprineli i položaji manjina sa, kako je rekao, „obe strane granice – srpske u Mađarskoj i mađarske u Srbiji“.

„Lični doprinos predsednice vlade Brnabić je takođe značajan“, dodao je Kever.

On je takođe potvrdio da zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Mađarske, koja je planirana za septembar, treba da da dodatni značaj međusobnim odnosima.

„Mađarska takođe smatra da je Srbija njen najznačajniji ekonomski partner na Zapadnom Balkanu, a da međusobno prijateljstvo nije samo subjektivni osećaj, već prilika i način da se strateški podržavaju dve zemlje“, zaključio je Kever.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*