Brnabić: Moraćemo da pooštrimo mere

JUNKOVAC: Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da će imati sastanak sa medicinskim delom Kriznog štaba i istakla da će mere protiv korona virusa morati da budu pooštrene.
b
Foto: Tanjug

Sigurno ćemo morati da pooštrimo mere, ali videćemo šta je moguće da uradimo i šta je najpametnije da uradimo, rekla je Brnabić u lazarevačkom selu Junkovac odgovarajući na pitanja novinara hoće li biti pooštrovanja mera.

Premijerka je navela da medicinski deo Kriznog štaba insistira na tome da se pooštre mere.

Navela je da razume zdravstene radnike, ali da se mora ramišljati i o tome šta će doneti dodatne restrikcije u smislu dodatnog kršenja mera koje ne može da se iskontroliše.

Pokušavamo da nađemo balans i mislim da u tome uspevamo, jer i dalje imamo generalno dosta dobre pokazatelje i ekonomske i zdravstvene, rekla je premijerka.


Sutra stiže još Fajzer vakcina, tokom nedelje i Sputnjik Ve

U Srbiji je do sada prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo više od 1,2 miliona građana, dok je revakcinisano oko 740.000, izjavila je premijerka Ana Brnabić i najavila da sutra stižu dodatne količine Fajzer vakcine, a tokom nedelje i nove zalihe vakcine Sputnjik Ve.

Brnabićeva je navela da je do sada oko 21 odsto punoletnog stanovništva naše zemlje vakcinisano makar prvom dozom.

Ide nam dobro, imamo dosta vakcina. Sutra stižu nove Fajzer vakcine, tokom nedelje i nove zalihe Sputnjik Ve vakcine, a u aprilu očekujemo i nove zalihe kineskih, Sinofarm vakcina, rekla je Brnabić.

Dodala je da krećemo i u proizvodnju Sputnjik Ve i Sinofarm vakcina u Srbiji.

To su velike stvari. Nemamo problem sa vakcinama i to je nešto što, u ovom trenutku, ne mogu da kažu mnoge druge zemlje na svetu, kazala je premijerka.


Brnabić je jutros u selu Junkovac obišla ambulantu u kojoj je počela vakcinacija meštana.

Lazarevac je jedna od pet lokacija za fabriku vakcina koje razmatramo

Premijerka Srbije izjavila je da ne može da potvrdi da će su u Lazarevcu graditi fabrika vakcina, ali da je to jedna od pet lokacija koje se trenutno razmatraju.

Odgovarajući na pitanja novinara u lazarevačkom selu Junkovac, Brnabić je rekla da će kada se predsednik Srbije Aleksandar Vučić vrati iz Bahreina, imati sastanak na kome će se razmotriti sve lokacije i doneti odluka.

Najvažnije u ovom trenutku je da imamo potpuno čiste imovinsko-pravne odnose da bi što pre krenuli u izgradnju fabrike. Lazarevac je jedna od lokacija, a za koju ćemo se konačno opredeliti, videćemo, rekla je Brnabić.

Nadam se da odluka o kovid pasošima neće biti zvanična

Ana Brnabić je, komentarišući najavu Evropske unije o uvođenju kovid pasoša s vakcinama koje su odobrene u EU, rekla da je to protiv svih osnovnih evropskih vrednosti i da to ne sme da se tretira kao geopolitičko pitanje.

Odgovarajući na pitanja novinara u selu Junkovac kod Lazarevca, Brnabićeva je rekla da misli da su i ljudi u Briselu i svim tamošnjim relevantnim zdravstvenim agencijama svesni činjenice da su i kineska i ruska vakcina efikasne i bezbedne.

Ne mogu da verujem da samo zbog geografskog porekla tih vakcina, oni mogu da diskriminišu sve ljude koji su te vakcine primili, rekla je premijerka.

Navela je da ne veruje da će takva odluka biti doneta kao zvanična odluka EU.

Ali i ako bude doneta, navela je da će građani koji su vakcinisani Sinofarm i Sputnjik Ve vakcinom svakako moći da putuju zato što će, dodala je, država učiniti sve što je potrebno da obezbedi da testovi na antitela i pi-si-ar testovi budu završeni u rekordnom roku kako bi mogli da putuju.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*