Brnabić razgovarala s direktorom Svetske zdravstvene organizacije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa generalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosom Adhanomom Gebrejesusom o važnosti saradnje Srbije i SZO sa ciljem poboljšanja zdravlja građana.

Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima

Premijerka je rekla da je Srbija tokom poslednjih deset godina načinila značajan napredak opšte zdravstvene zaštite, te je sada prosečan životni vek u Srbiji 75,4 godine.

Vlada Srbije je sa ciljem otklanjanja glavnih uzročnika smrtnosti, poput kardiovaskularnih bolesti, šloga i dijabetesa tipa dva, prošle godine usvojila Strategiju javnog zdravlja do 2026. godine.

Premijerka je kazala i da je u Srbiji sada 3.000 migranata, a da je domaći zdravstveni sistem adekvatno odgovorio i da su svi migranti vakcinisani.

Generalni direktor SZO je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Srbijom i pohvalio rezultate na polju pokrivenosti zdravstvenom zaštitom.

On je poručio da će u narednom periodu raditi na tome da se saradnja dodatno ojača u skladu s programom rada SZO na polju opšte pokrivenosti zdravstvenom zaštitom, unapređenjem odgovora na zdravstvene izazove u vanrednim situacijama i unapređjenjem zdravlja i blagostanja za sve.

To podrazumeva i rad na smanjenju glavnih rizika faktora za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti sa posebnim akcentom na štetnost pušenja, kao i zdravstvenu nega žena, dece i adolescenata i uticaj klimatskih promena na zdravlje stanovništva.

izvor DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*