Brnabić: Srbija ide ka tome da bude ekonomija zasnovana na znanju i inovacijama

Izvor: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na panelu u okviru godišnjeg skupa Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) da se nada da će Srbija ove godine dostići rast od šest odsto.

Ona je na panelu o ekonomiji i pandemiji rekla da je Srbija bila pogođena pandemijom kovida-19, ali ne kao zemlje EU i da podaci pokazuju da je u 2020. bruto društveni proizvod pao za 0,9 odsto, što znači da je Srbija druga u Evropi, posle Irske, po ekonomskim rezultatima.

Brnabić je ukazala da je tokom pandemije država dala tri paketa pomoći kompanijama, da je investirala osam milijardi evra, što je 17 odsto BDP zemlje, istakavši da su paketi pomoći uspeli ne samo da pomognu da se održi ekonomija, već i da se poveća zaposlenost.

Prema njenim rečima, borba i dalje traje i još se ne može proglasiti pobeda nad pandemijom.

Ona je rekla da je za oporavak i budućnost veoma važno obrazovanje, da Srbija ide ka tome da ne bude ekonomija zasnovana na radnoj snazi, već na znanju i inovacijama.

Na pitanje kako će se postići veća ekonomska jednakost ranjivih grupa, Ana Brnabić je navela da deca u Srbiji i u osnovnim školama uče informatiku i da ima sve više devojčica koje se uključuju u oblast informacionih tehnologija.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*