Brnabić: Zaštita životne sredine jedan od prioriteta Vlade

U Kosjeriću su danas u prisustvu premijerke Ane Brnabić potpisana dva ugovora o konverziji Gradske toplane sa mazuta na gas i pošumljavanju vrednih 50 miliona dinara čime će se zagađenost vazduha u gradu smanjiti za 70 odsto.

Ana Brnabić je rekla da je zaštita životne sredine jedan od prioriteta Vlade Srbije, a Kosjerić je jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji.

Ana Brnabić posetila je Gradsku toplanu u Kosjeriću

Ana Brnabić posetila je Gradsku toplanu u Kosjeriću

„Pored gasifikacije i pošumljavanja subvencionisaćemo i prelazak individualnih ložista sa uglja i drva na pelet. Na sastanku sa opštinskim rukovodstvom razgovarano je i o međuopštinskoj saradnji sa gradom Užicem o prečišćavanju otpadnih voda što je još jedan veliki problem koji se mora u narednom periodu rešiti“, kazala je Brnabićeva.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, koja je potpisala ugovore sa predsednikom opštine Žarkom Đokićem, navela je da je ovo početak rešavanja višedecenijskog problema aerozagađenja u ovom gradu.

„Kada se Gradska toplana prebaci na gas na nju će biti priključene i kotlarnice škola,sportskih dvorana pri školama i Doma zdravlja. To će za 70 odsto smanjiti zagađenost vazduha, deset puta manje će biti u vazduhu ugljen dioksida i sumpor dioksida. Pošumljavanjem je predviđeno 500 novih sadnica u Kosjeriću“, navela ministarka.

Tokom posete Kosjeriću kojoj je prisustvovala i ministarka privrede Anđelka Atanacković premijerka je obišla i preduzeće ITM koje je kupilo Budimku iz Požege.

„Razgovarali smo šta dodatno možemo da pomognemo u proširenju kapaciteta i opreme,kako bi se ojačala konkurentnost ove firme koja je oživela Budimku i uposlila 90 radnika. Vlada je opredeljena za podršku lokalne privrede, a u Kosjeriću gde je nezaposlenost samo nešto iznad 5 odsto, mora se ići u novi nivo razvoja i zadržavanja mladih ljudi u svojim sredinama“, kazala je Brnabić.

Predsednik opštine Žarko Đokić zahvalio je Vladi i Ministarstvu zaštite životne sredine na pomoći i izrazio uverenje da će stanovnici Kosjerića naredne zime udisati čistiji vazduh.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*