Brnabićeva i Gojkovićeva sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković održale su redovan mesečni sastanak sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, saopšteno je iz Vlade. Brnabićeva je istakla da Vlada Srbije ostaje posvećena bezbednosti i zaštiti novinara.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjim aktivnostima koje je ova Radna grupa sprovela a koje su važne za unapređenje zaštite i bezbednosti novinara, kao i o daljem radu ovog tela koje su deo medijskih i novinarskih udruženja napustili.

Brnabićeva i Gojkovićeva sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara

Brnabićeva i Gojkovićeva sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da je Radna grupa, u veoma kratkom roku, napravila određene pomake. Izdvojila je to što su novinari i medijski radnici uvršteni među prioritetne grupe za vakcinaciju, imajući u vidu posao koji rade i čest rad na terenu.

Zatim, kao inicijativa ove Radne grupe počeo je sa radom i SOS telefon na koji svi novinari, koji imaju osećaj da im je ugrožena bezbednost, od dežurnih advokata sa iskustvom u toj oblasti mogu dobiti informacije o tome kome treba da se obrate kako bi zaštitili svoja prava.

„U okviru ovog tela razmatra se i početak rada veb portala koji će sadržati sve informacije od značaja za bezbednost i zaštitu novinara, i dalji rad na platformi odnosno bazi koju je pokrenuo Zaštitnik građana a koja treba da sadrži sve slučajeve napada, pretnji i pritisaka na medijske radnike“, navodi se u saopštenju.

Predsednica Vlade istakla je takođe i važnost analize na kojoj rade eksperti OEBS-a, a koja treba da pomogne u definisanju potencijalnih izmena Krivičnog zakonika koje će omogućiti sveobuhvatniju i efikasniju krivično-pravnu zaštitu novinara.

Brnabić je ponovila nameru da se, zajedno sa svim medijskim i novinarskim udruženjima, organizuje sastanak sa Vrhovnim kasacionim sudom na kojem će se razgovarati o slučajevima koji se odnose na novinare i medijske radnike.

Predstavnik Republičkog javnog tužilaštva Branko Stamenković obavestio je učesnike sastanka da je u januaru i februaru bilo ukupno 23 predmeta koje je tužilaštvo formiralo (12 u januaru i 11 u februaru).

„Vlada ostaje posvećena bezbednosti i zaštiti novinara“

Predsednica Vlade Ana Brnabić naglasila je da Vlada Srbije ostaje posvećena bezbednosti i zaštiti novinara jer je to tema koja je suštinski važna za budućnost naše zemlje.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković naglasila je na sastanku da Radna grupa ne sme da deluje podeljeno i selektivno jer to ne doprinosi ukupnoj bezbednosti novinara u našoj zemlji. Gojković je podvukla da je resorno ministarstvo reagovalo i da će reagovati na sve slučajeve u kojima je ugrožena bezbednost novinara.

Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja koji su prisustvovali sastanku – UNS, ANEM i Sindikat novinara Srbije (SINOS), istakli su da je važno da se nastavi sa započetim aktivnostima, ali i da je neophodno da ovo telo nastavi rad u formatu kako je započeto, sa svim medijskim i novinarskim udruženjima koji su od početka uključeni u proces izrade Medijske strategije i radnih grupa.

„Predsednica Vlade Ana Brnabić i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao i učesnici sastanka, upućuju još jednom poziv medijskim i novinarskim udruženjima koja su napustila ovu Radnu grupu- Asocijacija medija, Acocijacija onlajn medija, NUNS, NDNV i Lokal pres, da se vrate i zajednički nastave dijalog i rad na unapređenju sveukupnog položaja novinara, jer je to u zajedničkom interesu svih“, navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali partneri iz međunarodnih organizacija – Misije OEBS u Srbiji, Delegacije EU u Srbiji, Ambasade K. Norveške i Fondacije „Konrad Adenauer“.

U skladu sa ranijim dogovorima članova Radne grupe, premijerka Brnabić je zakazala sledeći redovni mesečni sastanak za petak, 23. april, simbolično na dan kada je 1999. godine bombardovana zgrada RTS-a.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*