Brod koji je blokirao Suecki kanal neznatno pomeren, troškovi ogromni

SUEC –

Ogromni teretni brod koji se nasukao i blokirao saobraćaj u Sueckom kanalu, neznatno je oslobođen iz blata i pomereni su mu krma i deo kormila, ali je i dalje neizvesno kada će biti deblokiran i vraćen u plovni pravac kanala.

Okrenut udarima snažnih vetrova, teretni brod sa kontejnerima Ever Given, dužine oko 400 metara, dijagonalno se zaglavio u utorak u južnom delu Sueckog kanala i potpuno blokirao saobraćaj ovom trgovačkom rutom, koja se smatra jednom od najoprometnijih na svetu, preneo je Rojters.

brod, suecki, kanal

EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES

Postignut je neznatni napredak u pokušajima da se brod vrati u normalan položaj, potvrdili su zvaničnici Sueckog kanala i najavili da se može očekivati da se brod uskoro pomeri sa mesta na kojem se zaglavio.

Procenjuje se da je zbog blokade svaki dan na čekanju roba u vrednosti 9,6 milijardi dolara. Kroz Sueski kanal se odvija oko 12 posto globalne trgovine.

Sueski kanal, dug 193 kilometra, povezuje Sredozemno i Crveno more i najkraći je plovni put između Azije i Evrope.

Svake godine kroz njega prođe najmanje 18.000 plovila.

Sueski kanal jedan je od glavnih egipatskih izvora prihoda, uz turizam i novčane doznake iseljenika. Godine 2015., Egipat je otvorio 35-kilometarski produžetak koji prolazi paralelno uz istorijski kanal otvoren 1869. godine.

Produžetak omogućuje dvosmerni saobraćaj uz prethodno jednosmerni kanal te je osmišljen da smanji vreme čekanja plovila.

Egipatske vlasti su predvidele da će novi prolaz povećati godišnji prihod Sueskog kanala s pet milijardi dolara na 13 milijardi dolara do 2023. godine.

Prihodi od dozvola za prolaz prošle su godine dosegli 5,6 milijardi američkih dolara.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*