Broj obolelih od koronavirusa u svetu od početka pandemije premašio je 120 miliona

Broj obolelih od koronavirusa u svetu od početka pandemije premašio je 120 miliona, pokazuju podaci sajta “worldometers“.

Od posledica virusa do sada je preminulo 2,6 miliona osoba, a oporavilo se 96,5 miliona.

Broj aktivnih slučajeva trenutno je 20,8 miliona od kojih su 20,7 miliona sa srednjom kliničkom slikom.

Najviše zaraženih registrovano je u SAD – 30 miliona, a preminulo je više od 546 hiljada.

Brazil i Indija imaju po 11 miliona slučajeva korona virusa, ali je u Indiji manji broj preminulih.

Brzo pogoršanje stanja, od sutra pooštravanje mera

Svi epidemiološki podaci pokazuju da se zaraza kovidom19 širi u Italiji veoma bržo, a poslednjih dana broj novozarženih dnevno se povećava za hiljadu novih slučajeva, ističe se u sedmičnom izveštaju Visokog institute za zdravstvo (IŠ), koji objavljuje list “Fanpejdz”.

Trenutno ukupno zaraženih u Italiji je 520 hiljada, od toga na bolničkom lečenju je više od 22 hiljade. U odelenjima intenzivne nege zauzetost kreveta je iznad 30 odsto što se smatra kritičnom tačkom.

Od sutra u celoj Italiji anti-kovid mere će biti pooštrene, kretanje ograničeno, sve prodavnice sem hrane i apoteke, zatvorene.

Prema izveštaju IŠ factor Rt, koji pokazuje koliko jedna zaražena osoba inficira drugih, je 1,16 što znači da se korona virus širi eksponencijalno, a i broj žraženih na stotinu hiljada stanovnika je premašio kritičnu tačku od 250.

Prema najnovijem izveštaju u jednom danu 317 osoba je preminulo, pa se broj žrtava korona virusa od početka pandemije pre godinu dan popeo na 101 hiljadu.

Vikend pred zabranu bio je u znaku velikih gužvi na ulicama i u prodavnicama.

U samouslugama su bili redovi, iako će prodavnice hrane nastvaiti da rade, a nestašica nikada nije bilo, čak niti na vrhuncu prvog talasa zaraze.

I na ulicama ittalijanskih gradova zabeležene su velike gužve, kao pred praznike, ali i vidljivo brojnije prisustvo policije koja je intervenisala na mestima gde se okupljalo više gradzana nego što to mere zabrane dozvoljavaju.

Ginsburg: Sputnjik V isto efikasan u svim starosnim grupama

Direktor ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Ginsburg saopštio je da je Sputnjik V, vakcina protiv kovida 19 koju je razvio taj centar, pokazala isti nivo efikasnosti u svim starosnim grupama.

„Sputnjik V pokazao je isti nivo efikasnosti u svim starosnim grupama. U početku je bilo sumnji da bi vakcina mogla biti manje efikasna za ljude starije od 60 godina jer je njihov imuni sistem manje aktivan i može proizvesti slabiji imuni odgovor. Međutim, ništa se od toga nije potvrdilo i ovaj preparat dobro deluje i na ljude starosti 60, 70 i 80 godina „, rekao je Ginsburg.

Japan: Uskoro o ukidanju vanrednog stanja na području Tokija

Vlada Japana bi 21. marta trebalo da ukine vanredno stanje na širem području glavnog grada Tokija, u skladu sa prethodno utvrđenim planom.

U izveštaju tokijskog dnevnika Sankei Šinbun, navodi se da se konačna odluka očekuje 18. marta, posle sastanka japanskog kabineta sa ekspertskim timom za kovid, preneo je Rojters.

IZVOR:B92

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*