Broj obolelih polako pada, preventivne mere i dalje prioritet

Krizni štab ocenjuje epidemiološku situaciju kao tešku, ali stabilnu. Zbog toga je i dalje prioritet da se svi pridržavaju mera prevencije, da nose maske i drže fizičku distancu.

Petnaest novoobolelih u Mačvanskom okrugu

Još deset osoba iz Šapca je pozitivno na koronavirus, tri iz Loznice, i po jedno iz Koceljeve i Ljubovije.

Prema rečima Dragane Radojčić, načelnice Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje Šabac, rezultati se čekaju za još oko 250 uzoraka koji su u toku ove sedmice poslati u laboratoriju u Batajnici.

U poslednja dvadeset četiri časa, u šabačkoj bolnici su preminule četiri osobe, tri iz Loznice i jedna iz Šapca. Od kada je u kovid sistemu, u bolnici su umrle 44 osobe.

U kovid ambulanti, više je kontrolnih pregleda, a manje je pacijenata koji dolaze prvi put. Juče su urađena 203 pregleda, 151 pacijent javio se zbog retestiranja. Nadležni iz te ustanove kažu da je procenat pozitivnosti uzoraka kod retestiranja sve manji.

Smanjuje se broj građana koji su u izolaciji, a koji su bili u kontaktu sa zaraženima, na teritoriji grada sada ih je manje od 1.000.

Kon: Situacija daleko od povoljne, uspeli smo da zaravnimo krivu

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da je situacija kada je reč o epidemiji korona virusa daleko od povoljne, ali da je epidemiološka kriva zaravnjena zahvaljujući primeni mera.

„Prvi put primenjujemo ovakve mere, dakle samo maske, i vidimo da opadanje broja zaraženih ide polako i verovatno će to opadanje duže trajati nego u prvom udaru“, rekao je Kon za TV Prva.

Dr Kon je dodao da je utisak da ćemo stalno imati opadanje broja zaraženih dok se primenjuju mere, a da će dalja situacija onda zavisiti od ponašanja i primene mera.

Otpuštena 33 pacijenta iz kovid bolnica u Vranju

Prema podacima gradskog Štaba za vanredne situacije od jutros, u kovid bolnicama u Vranju 27 pacijenata manje u odnosu na prethodni izveštaj.

Ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u četiri kovid bolnice je 117, od čega kovid pozitivnih 65. Među hospitalizovanima nema dece.

Trenutan broj slobodnih mesta je 98. Na kućno lečenje otpuštena su 33 pacijenta, a jedan pacijent je transportovan u Klinički centar Niš.

Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljena su 252 pregleda, od čega 54 prva pregleda, kontrolnih 198. Uzorkovana je krv kod 102 lica i sačinjeno 113 rentgen snimaka pluća. U ATD ambulanti urađeno je 70 brzih testova, kao i 74 pi-si-ar testa.

Vučić: Ne isključujem mogućnost onlajn nastave

Predsednik Aleksandar Vučić ne isključuje mogućnost onlajn nastave u novoj školskoj godini zbog epidemije koronavirusa i navodi da će đaci ići u školu ukoliko budu postojali uslovi koji garantuju sigurnost i očuvanje zdravlja.

„Još ne mogu da odgovorim da li će deca ići u školu. Voleli bismo da idu. Važno je da ulažemo u obrazovanje i znanje, da deca rade i bilo bi dobro da idu u školu. Ako budu postojali dobri uslovi koji garantuju sigurnost i očuvanje zdravlja, deca će ići u školu“, rekao je Vučić novinarima u Batajnici.

On navodi da epidemiološka situacija još nije zadovoljavajuća, iako su se stvari stabilizovale.

Vučić kaže da je sada u bolnicama širom Srbije manje problema, ali da i dalje ima veliki broj mrtvih od korona virusa, što je, kako navodi, posledica događaja sa početka jula.

Položen kamen temeljac za izgradnju nove kovid bolnice

U Vojnom kompleksu „Zemun ekonomija“ na Batajničkom drumu počinje izgradnja kovid bolnice, a postavljanju kamenu temeljca prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić.

Obeležavanju početku radova prisustvuju i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar odbrane Aleksandar Vulin, zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Ministri su predsednika Vučića upoznali sa planom i projektom izgradnje bolnice.

Smanjuje se broj zaraženih u Kraljevu

Prema poslednjem izveštaju iz Direkcije za referentne nacionalne laboratorije u Kraljevu od 34 uzorka osam je pozitivnih, a jedan pacijent je preminuo. Do sada je u tom gradu preminulo 29 pacijenata.U kovid bolnici zbrinuto je 60 pacijenata, od toga osam je na intenzivnoj nezi, a dvoje je na respiratorima.

U protekla 24 časa u kovid bolnici u Kraljevu je otpušteno 12 pacijenata, a sedam je primljeno.

U Vrnjačkoj Banji je 79 zaraženih. Osim tri osobe koje su u Kraljevu, svi imaju lakše simptome.

Dr Vesna Malićanin kaže da je epidemiološka situacija i dalje pod kontrolom u Vrnjačkoj Banji.

„Kovid ambulanta u Novom selu prati rad Doma zdravlja, a radi se u tri smene. Menjaju se na nekih pet sati kompletna ekipa“, rekla je Malićaninova.

Broj uzoraka koji se svakoga dana šalje iz Vrnjačke Banje u Kraljevo je prepolovljen.

Počinje izgradnja kovid bolnice u Batajnici

Danas počinje izgradnja nove kovid bolnice u Vojnom kompleksu „Zemun ekonomija“. Bolnica će imati 1.000 kreveta poluintenzivne i intenzivne nege. Početku izgradnje prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je 339 novih slučajeva koronavirusa. Preminulo je osmoro obolelih, a na respiratorima su 162 pacijenta.

Broj obolelih polako pada, ali raste broj najtežih slučajeva.

Situacija u Beogradu je značajno bolja s obzirom da je manje pregleda u trijažnim ambulantama, rekao je direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin.

„Manji broj prijema doprineo je da se uravnoteži broj primljenjih i otpuštenih pacijenta, i kao posledica toga nema više potrebe za otvaranje novih kapaciteta za prijem pacijenata, a čak se situacija toliko popravila da, po potrebi, primamo pacijente iz unutrašnjosti“, rekao je Ašanin.

Ipak, i dalje se održava veliki broj pacijenta u jedinicama intenzivnog lečenja čija je klinička slika teška.

Lekari poručuju da nema opuštanja, da su preventivne mere najbolje mere zaštite.

I važno je da ih se pridržavaju i svi koji će letnji tropski vikend provesti na izletištima i kupalištima.

Lekari još jednom apeluju i da lekove – antibiotike i antivirusne terapije ni slučajno ne treba piti preventivno.

Ali organizam možemo da ojačamo -uz što više odmaranja a a izbegavanja stresa, i unoženja vitamina i minerala.

U slučaju pojave prvih i bilo kojih simptoma kojio ukazuju na infekciju treba otići kod lekara.

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*