Broj pozitivnih na koronu u Holandiji povećan šest puta

(foto Piksabej)

HAG– Holandija, koja je među prvima u Evropskoj uniji popustila gotovo sve mere zaštite od korona virusa, ponovo beleži veliki rast novoinficiranih korona virusom.

Za nepune dve nedelje dnevni broj pozitivnih testova je povećan gotovo šest puta, sa 550 slučajeva 26. juna na skoro 3.700 juče.

Najveći broj novih zaraza otkriven je kod mladih, kod tinejdžera i dvadesetogodišnjaka, upravo u starosnoj grupi koja je poslednja na redu za vakcinaciju i još uvek nije vakcinisana ili revakcinisana.

Sa druge strane, broj osoba na bolničkom lečenju za sada je i dalje povoljan, zahvaljujući sve većem stepenu vakcinisanosti, posebno starijih i građana sa drugim zdravstvenim rizicima, koji su do sada uglavnom u potpunosti vakcinisani.

Iako je izvestan porast novih slučajeva bio očekivan i prema rečima holandskog premijera u ostavci Marka Rutea sračunat rizik, između ostalog i zbog sve većeg udela zaraznije delta varijante koronavirusa, holandska vlada zatražila je od kriznog štaba hitan savet za tumačenje i eventualnu reakciju na veliki porast broja novih slučajeva.

Uporedo sa otvaranjem noćnih klubova, festivala, stadiona i restorana, u cilju smanjenja rizika od širenja zaraze, u Holandiji je počelo i masovno „testiranje za ulazak”, prenosi Beta.

Reč je o brzim, antigenskim testovima koji se obavljaju u specijalno opremljenim laboratorijama sa izuzetno velikim kapacitetom, u koje je Holandija uložila čak 1,1 milijarde dolara. Tako je za ulazak u, na primer, klub ili stadion neophodno pokazati potvrdu sa negativnim testom.

Takozvana „korona legitimacija” pored negativnog testa za ulazak može biti i potvrda o punoj vakcinaciji ili o preležanoj infekciji.

(Piksabej)

Da skupi sistem testiranja za ulazak na koji se holandska vlada oslonila za popuštanje mera nije dovoljno pouzdan, pokazalo se već prve večeri u diskoteci u holandskom gradu Enshede – od 600 posetilaca njih 180 je nakon provoda na testu bilo pozitivno.

U toku je istraga kako je do toga došlo, a diskoteka je u međuvremenu zatvorena. Međutim, iako ekstreman, slučaj ove diskoteke nije jedini. Naprotiv, najveći broj novih infekcija vezuje se upravo za klubove i ugostiteljske objekte.

Ranija istraživanja pokazala su da kod osoba bez simptoma, što je i uslov za testiranje za ulazak, brzi antigenski test može dati lažni negativni rezultat, a rizik predstavlja i varljivi period inkubacije.

Uz to, vlada se odlučila i za znatno duži vremenski period važenja testa od onog koji je krizni štab preporučio.

Zbog svega toga, verovatno je da su osobe sa negativnim testom u klub ipak unele virus. Ne želeći da rizikuju da budu žarišta novih infekcija, vlasnici nekoliko klubova odlučili su da ne čekaju eventualnu reakciju vlade i već su ponovo zatvorili vrata svojih klubova.

Uz logiku „ko mnogo testira, više i nađe”, masovno testiranje moglo je da bude deo objašnjenja za veliki porast broja pozitivnih testova.

Međutim, od blizu 400.000 testova za ulazak obavljenih prošlog vikenda, tek 0.2 odsto bilo je pozitivno. Istovremeno je i procenat pozitivnih testova na regularnim korona test lokacijama za nedelju dana porastao sa 3,3 na 4,1 odsto.

Sve veći broj vakcinisanih građana donekle, ipak, uliva nadu da se scenario od prošlog leta i novog talasa na jesen neće ponoviti. Po broju građana koji žele da se vakcinišu, Holandija je, sa procentom od preko 85 odsto, među prvima u Evropi.

Spor početak vakcinacije, koje je zavisio od isporuke vakcina, u međuvremenu je nadoknađen i svi odrasli građani koji to žele biće tokom leta vakcinisani. Ukoliko na jesen ili sledeće godine bude potrebna ponovna revakcinacija, Holandija je za svoje građane obezbedila i treću dozu.

Posebna grupa koja od popuštanja mera takođe čini veliki deo pozitivno testiranih, jesu tinejdžeri. Zdravstveni savet Holandije dao je 30. juna preporuku za vakcinaciju zdrave dece srednjoškolskog uzrasta, između 12 do 18 godina.

Vakcinacija Fajzer vakcinom dece sa povećanim rizikom starije od 12 godina odobrena je još početkom juna.

Prema istraživanju holandskog Zavoda za javno zdravlje, ukoliko se i 65 do 85 odsto tinejdžera vakciniše, širenje zaraze koronavirusom smanjilo bi se za oko 30 odsto. Spremnost roditelja da vakcinišu decu je takođe visoka, blizu 70 odsto roditelja izjavilo je da će sigurno ili verovatno vakcinisati decu.

Interesantno je da prema holandskom zakonu, odluku o vakcinaciji donose sami tinejdžeri. Dok šesnaestogodišnjaci i sedamnaestogodišnjaci u potpunosti samostalno odlučuju, deca od 12 do 15 godina odluku donose zajedno sa roditeljima, ali je, uz uslov da je dobro informisano, detetova želja presudna.

Ipak, i pored visokog stepena vakcinacije, samo među odraslima ostaje oko 15 odsto građana koji se neće vakcinisati, posebno u Biblijskom pojasu u kome uglavnom žive konzervativni protestanti, kao i među imigrantima.

Uz to, kod malog broja vakcinisanih, 5 do 10 odsto, vakcina ne nudi željenu zaštitu. Tako ostaje ukupno jedan na svakih pet građana sa značajnim rizikom od zaraze i teže kliničke slike, dok i mladi mogu imati dugotrajne posledice nakon preležane infekcije korona virusom.

Iako se od kriznog štaba očekuje hitan savet za novonastalu situaciju, izvesno je da će strategija vlade Holandije ostati nepromenjena: sprečiti da zdravstveni sistem bude preopterećen i zaštita građana sa povećanim rizikom od težeg oblika kovida.

Kada su u pitanju jesen i zaštita upravo građana sa povećanim rizikom, pitanje je u kojoj meri će većinom vakcinisano holandsko društvo biti spremno da podrži eventualne restrikcije zarad sugrađana koji su vakcinaciju odbili.

Ukoliko se trend rasta ipak nastavi, Holanđani će moguće i pre jeseni osetiti posledice, bar kada su u pitanju planirani godišnji odmori.

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti dnevno objavljuje kartu EU, sa podacima o procentu pozitivnih korona testova u zemljama članicama.

Za zemlje sa ispod četiri posto pozitivnih korona testova ne važe ograničenja pri putovanju u i iz zemlje. Holandija je danas na 4,1 odsto.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*