Broj preminulih od kovida u Nemačkoj premašio 100.000, izmenjen pravilnik o kažnjavanju u Austriji

BERLIN –

Zvanični podaci objavljeni danas pokazali su da je Nemačka postala još jedna zemlja sveta u kojoj je broj umrlih od kovida prešao 100.000 od početka pandemije.

Nemačka Agencija za kontrolu bolesti saopštila je da je zabeležila još 351 smrtan slučaj uzrokovan kovidom u prethodna 24 sata, pa je broj preminulih sada 100.119, preneo je AP.

default

FOTO:DW

U Evropi, Nemačka je peta zemlja koja je premašila broj preminulih od 100.000, posle Rusije, Velike Britanije, Italije i Francuske.

Austrija: Smanjuje se broj novozaraženih, puni se intenzivna

U Austriji epidemiološke mere počele su da deluju i broj novozaraženih počeo je da se smanjuje, ali istovremeno postaje “tesno” na intenzivnoj nezi.

U protekla 24 sata registrovano je 13.592 novozaraženih, a 53 osobe zaražene koronom su preminule.

Problem austrijskih vlasti je što je došlo do značajnog porasta broja pacijenata na intenzivnoj nezi za 41 kovid pacijenta.

Sada se intenzivnoj nezi leži 619 teško obolelih kovid pacijenata.

Prekoračenjem broja od 600 kovid pacijenata, na intenzivnoj nezi je sada popunjenost iznad 30 odsto, što je nivo koji je kritičan po zdravstveni sistem.

Izmenjen pravilnik o korona kažnjavanju u Austriji

Ministarstvo zdravlja Austrije utvrdilo je novi pravilnik za kažnjavanje, koje omogućava policiji na licu mesta da novčano kažnjava one koji krše korona mere.

U pravilniku su navedena kršenja za koja policija može izdati kaznu u visini od 90 evra, među kojima je i nenošenje FFP2 maske na mestima u kojima je to obavezno.

Novo u pravilniku je što je definisano šta treba da nose osobe koje su iz zdravstvenih razloga oslobođeni nošenja maski, odnosno oni moraju nositi zaštitni vizir, a ko to ne učine plaćaju 90 evra.

Isto toliko „košta“ i kada neko kod sebe nema „2G“ dokaz.

Policija sada ima mogućnost da ove prekršaje kažnjava na licu mesta.

Ko plati kaznu na licu mesta jeftinije prolazi, jer bi prijava mogla voditi do svote do 500 evra, a u slučaju neplaćanja i do nedelju dana zatvora.

U bolnicama vanredno, poziva se penzionisano osoblje

Teška epidemiološka situacija izazvala je vanrednu situaciju u mnogim bolnicama širom Austrije, a u pokrajini Donja Austrija se već pribeglo drastičnoj meri da ponovo na posao pozovu oko 1.000 lekara i medicinskih sestara, koji su od 2017. u penziji.

Pokrajinska agencija za zdravstvo uputila je pismo penzionisanom medicinskom osoblju da „uskoči“ svuda gde postoje problemi u zdravstvu.

Oko 234 bivši zaposlenih se već odazvalo u slučaju potrebe da pomogne aktivnim kolegama.

Kao platu dobiće isplaćen iznos poslednje zarađene bruto plate.

Pokrajinska klinika u Šajbsu, Odeljenje za anesteziju i intenzivnu medicinu, već je prošle godine pozvala “ penzionere “ da se dobrovoljno vrate na posao.

Šef Odeljenja Robert Resel rekao je da su medicinski radnici spoznali opasnost pandemije i došli da pomognu, te su već preko godinu dana velika podrška.

U Donjoj Austriji na raspolaganju je 334 kreveta u intenzivnim jedinicama pokrajinskih klinika, od kojih je aktuelno 89 slobodno, a 109 zauzimaju kovid pacijenti.

Uskoro predstoji prekoračenje sistemski kritične popunjenosto od 33 odsto, što predstavlja problem.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*