Budući komandant Kfora, major mađarske vojske Ferenc Kajari

Novi komandant međunarodnih vojnih snag ana Kosovu i Metohiji u misiji Kfora biće major mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će dužnost preuzeti u petak, 15. oktobra na ceremoniji u Prištini od odlazećeg komandanta Franka Federičija.

General-major italijanske vojske Franko Federiči bio je 25. komandant Kfora, od raspoređivanja te misije u junu 1999. godine.

Odlazećeg komandanta Kfora primio Goran Rakić

Odlazećeg komandanta Kfora primio Goran Rakić

Ceremoniju primopredaje dužnosti predvodiće admiral Robert P. Burk, komandant Savezničkih združenih snaga NATO-a u Napulju, saopšteno je iz Kfora.

Dva dana pred završetak misije, Federečija je vojnom medaljom u Prištini odlikovala Vjosa Osmani, za doprinos u službi mira, bezbednosti i stabilnosti tokom njegovog mandata na čelu međunarodnih trupa.

Osmanijeva je na ceremoniji navela da strateški cilj institucija u Prištini ostaje članstvo u NATO -u.

Odlazećeg komandanta primio je i ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste Goran Rakić, naglasivši da poštovanje Rezolucije 1244 mora biti primarno, jer su rezolucijom međunarodne snage Kfora nadležne za očuvanje mira i stabilnosti na Kosovu.

Istaknuto je da je veoma važno da lokalni izbori koji će biti održani u nedelju 17. oktobra proteknu mirno i bez bilo kakvih incidenata, saopšteno je iz Rakićevog kabineta.

Kfor na Kosovu i Metohiji trenutno broji oko 3.500 vojnika.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*