Bugarska zbog migranata šalje žandarmeriju na granicu s Turskom

Bugarska je poslala danas žandarmeriju na svoju kopnenu i pomorsku granicu sa Turskom pošto je premijer Bojko Borisov ukazao na „realnu opasnost“ od migrantskog pritiska posle pretnje Ankare da više neće sprečavati migrante koji hoće da krenu ka EU.

Foto: EPA PETKO NALBANTOV

„Sa onim što se događa, opasnost je sada realna, ljudi beže od raketa“, rekao je Borisov u Sofiji i objavio da je rano jutros poslao pojačanja na granicu.

Turska na svojoj teritoriji ima oko 3,6 miliona Sirijaca koji su pobegli od rata, i strahuje od dolaska novih izbeglica posle eskalacije sukoba izmedju turskih snaga i snaga sirijskih vlasti u severozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib.

Jedan visoki turski zvaničnik rekao je danas za Frans pres da Ankara neće više sprečavati one koji pokušavaju da pređu njenu granicu i krenu ka Evropi, posle pogibije najmanje 33 turskih vojnika u Idlibu, u vazdušnim napadima koje pripisuje sirijskom režimu.

Bugarska ima kopnenu granicu od 259 kilometara sa Turskom. Ona je članica EU ali nije u šengenskom prostoru slobodnog kretanja.

Turska i EU su u martu 2016. godine zaključili sporazum o migrantima kojim je drastično smanjen broj prelazaka ka Evropi. Turska je i ranije više puta pretila da će „otvoriti vrata“ ka Evropi kandidatima za azil, što su posmatrači videli kao način da izvrši pritisak na Brisel.

EU je danas pozvala Tursku da se drži svojih obaveza prema sklopljenom dogovoru o migrantima.

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*