Burna rasprava među subotičkim odbornicima na temu bunjevačkog kao službenog jezika

SUBOTICA –

Skupština grada Subotice uputila je izmene statuta Grada, koje se odnose na uvođenje bunjevačkog kao službenog jezika, na javnu raspravu. Što je ponovo izazvalo burnu raspravu među odbornicima, dok je gradonačelnik pozvao na smirivanje strasti. Svega dva odbornika glasala su protiv ove odluke.

Ponovo, najblaže rečeno, rasprava odbornika Skupštine grada Subotica na temu bunjevačkog kao službenog jezika, pogotovo između pripadnika bunjevačke i hrvatske nacionalne manjine. Prema odluci, predložene izmene statuta grada kojima se uvodi bunjevački kao službeni idu na javnu raspravu, na kojoj će i šira javnost, svi zainteresovani, moći da kažu svoje mišljenje.

subotica

RTV

„Nemamo još konkretnu platformu, ali sigurno da ćemo se unutar onih koji smatraju da su Bunjevaci Hrvati, i oni koji smatraju da bunjevački dijalekt ne može postati standardni jezik, na neki način organizovano i planski pristupiti ovom novom koraku kada je u pitanju procedura oko uvođenja takozvanog bunjevačkog jezika u službenu upotrebu“, kaže predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

„U javnoj raspravi, naravno, iznećemo sve argumente koje smo i do sada iznosili. Nema tu posebnih argumenata. U osnovi je tu pravo Bunjevaca da im se prihvati i javno pokaže da su samosvojan narod i autohtona nacionalna manjina u Republici Srbiji, da imaju svoju kulturu, svoje istorijsko nasleđe i svoj jezik“, rekao je predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić pozvao je odbornike na smirivanje strasti, prethodno optuživši Žigmanova da je za njih najodgovorniji.

„Ne možemo, ni ja kao gradonačelnik, ni ovaj Grad, ni Subotičani, kada nam je potrebno da se ponosimo Bunjevcima i kada to nama ide u korist, a kada ti Bunjevci treba da ostvare neka prava na teritoriji ovoga grada, gde su preko tri veka, e onda tu ćemo da skačemo, histerišemo, osporavamo, i opet u međuvremenu pričamo o suživotu, toleranciji, a samo deklarativno. Sasvim drugačije se ponašamo u lokalnom parlamentu i na pres konferencijama“, poručio je Bakić.

Javna rasprava će trajati petnaest dana u od kako usvojena odluka bude objavljena u gradskom službenom listu i podrazumevaće najmanje jedan otvoreni sastanak predstavnika grada sa svim zainteresovanima za ovo pitanje.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*