Cena nafte ponovo u padu, pšenica sve skuplja

Cena nafte ponovo u padu, pšenica sve skuplja 1Foto: Pixabay/Nottmpictures

Iako je početak ove godine najavljivao povratak cena sirove nafte na vrednosti pre pandemije, taj trend je u prethodnoj nedelji zaustavljen a analitičari kao razlog navode – sve agresivnije širenje novog delta soja koronavirusa. Naime, njegovo agresivno širenje preti da ponovo “umrtvi” svetska tržišta I da smanji potražnju za sirovinama a izuzetak jedino predstavlja hrana, pre svega žitarice.

Podsetimo, najveći pad cena sirove nafte dogodio se početkom prošle godine, kada je pandemija bila u punom zamahu. Tokom marta, zajedno sa naglom skokom broja obolelih u Sjedinjenim Američkim Državama, barel teksaške sirove nafte mogao se kupiti za 20 dolara dok je “crno zlato” iz Severnog mora, takozvani brent, koštao nešto više, 23 dolara za barel.

Početkom ove godine cena se znatno oporavila i zabeležen je rast od 40 odsto u odnosu na već podignuti nivo s kraja 2020. praktično, sa 50 dolara za barel nafta je premašila iznos od 70 dolara. Na to je uticao oporavak koji je usledio u razvijenim zemljama pre svgea, zbog dostupnijih vakcina.

Tako je ovoga leta u odnosu na prošlogodišnje, značajno uvećan broj putovanja, avio kompanije počele su intenzivnije da obnavljaju linije a ponovo je počela da se uzdiže i industrija što je bilo vidljivo po rastu cena sirovina.

Međutim, sve veći broj zaraženih novijim sojevima virusa, preti da taj trend zaustave a osetljivo tržište nafte prvi je indikator tih kretanja.

S druge strane, cene pšenice i kukuruza na robnim berzama raste, što će se lančano odraziti na poskupljenje proizvoda u čiji sastav ulaze, pre svega mesa i prerađevina.

Pšenica je protekle nedelje bila najtraženiji primarni poljoprivredni proizvod na Produktnoj berzi u Novom Sadu pa je početkom sedmice prodavana za 23,50 dinara po kilogramu dok je nedeljno trgovanje u petak okončano cenom od 24,20 dinara. Kukuruz je takođe zabeležio rast pa je na kraju sedmice prosečna ponderisana i oporezovana cena iznosila 27,35 dinara za kilogram.

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*