Čenejska pasuljijada spremna za 2000 posetilaca

Foto: Dnevnik.rs

Četrnaesti međunarodni BEAN festival, koji organizuje Udruženje „Vodomar 05” iz Temerina, održaće se ovog vikenda, 8. i 9. septembra, na čenejskom Salašu 137, s početkom u 10 sati.
Izvršni direktor festivala Dragan Vukotić potvrdio je učešće takmičara iz Bosne i Hercegovine, Italije, Hrvatske, Škotske, Crne Gore i Srbije, podeljenih u 100 ekipa, te dodao da očekuje između 1.500 i 2.000 posetilaca.

– Lep uvod u manifestaciju napravićemo u subotu školom jahanja i preponskim jahanjem Konjičkog kluba „Viking”, likovnom kolonijom s 15 značajnih stvaralaca, malom školom kuvanja i žurkom za sve goste koji su rezervisali prenoćište – rekao je Vukotić. – Moramo se pohvaliti da su svi kapaciteti puni pa ćemo uključiti i okolne salaše. Nedeljni program oplemenili smo novim sadržajima, od kojih preporučujemo salašarsku pijacu, te praćenje pripremanja zimnice i pečenja rakije na licu mesta. Ravničarske igre su, pored takmičenja u kuvanju pasulja, jedan od stubova manifestacije. Zabavnog su i šaljivog karaktera i u njima može učestvovati manje-više svako, a celokupan prilog od kotizacija biće usmeren na humanitarnu akciju „Pogodi u srce”, koju sprovodimo s Udruženjem „Zajedno za život”.

U muzičkom programu na centralnoj bini učestvovaće pevačka grupa „Kora” iz Beograda, Todor Maletin i Đorđe Čavić kao predstavnici novog talasa vojvođanskog zvuka, a pratiće ih ženski tamburaški sastav „La Banda” i bend „In progres” iz Subotice.

Slikarka Verica Čupić, koja je pre tri godine došla na ideju da upotpuni tu manifestaciju kulturnim dodatkom, najavila je da će motivi likovne kolonije, kao i ranije, biti ravničarski, budući da imamo čime da se dičimo.

– Ovo je likovna kolonija drugarskog tipa jer nam dolaze veliki prijatelji Salaša iz različitih predela Vojvodine i Srbije, a među njima i dvojica vrsnih karikaturista iz Varvarina – dodala je Čupićeva. – Slike koje budu nastale nakon oba dana festivala ostaće u Udruženju da bismo u dogledno vreme upriličili prodajnu humanitarnu izložbu.

Pošto je manifestacija velikim delom i porodična, za decu je osmišljen kutak za crtanje i priču s umetnicima, a veliko belo platno biće prilika za posetioce da ostave unikatan lični trag.

Koji je zadatak takmičara, otkrio nam je član Udruženja „Vodomar 05”, koordinator žirija i glavni kuvar za goste Janko Pinćer.

– Zrno treba da bude skuvano, ali ne i raskuvano. Moj savet je da se drže jednakog promera pasulja, povrća i mesa. Tri sata, od 11 do 14 časova, sasvim je dovoljno da se skuva dobar pasulj na šapuriki. Ocenjivaće se izgled, gustina i ukus, koji nosi najviše poena – objasnio je on.
Izvor: Dnevnik.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*