Centar Novog Sada krasiće i fontana

NOVI SAD: Pozorišni trg i deo Uspenske ulice ispred Srpskog narodnog pozorište je veliko gradilište.
n
Foto: Dnevnik (Vanja Fifa)

Na ograđenom prostoru ekipe radnika marljivo rade, građevinska mehanizacija na svakom koraku, a kako se naša ekipa uverila, u toku je zamena cevi i formiranje sistema koji treba da obezbedi rad nove fontane. Rekonstrukcija dela gradskog jezgra veliki je posao, tako da će, nakon višedecenijskog propadanja, okolina SNP-a, umesto ispucalog mermernog popločanja, konačno dobiti novo.

Osim parternog i hortikulturnog uređenja, planirana je i rekonstrukcija podzemnih  instalacija, izgradnja javnog i dekorativnog osvetljenja i postavljanje novog urbanog mobilijara na prostoru Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza do polukružnog trga, između „Apolo” centra i SNP-a.

Foto: Dnevnik (Vanja Fifa)

Na raskršću Pozorišnog trga i Uspenske ulice, na zapuštenoj  zelenoj površini, kod nezavršene zgrade Poštanske štedionice,  projekatom je predviđena fontana, kao i postavljanje klupa i žardinjera. Osim toga, u planu je i postavljanje informacionih displeja i memorijalne trake, koja je zamišljena kao “protok vremena”, te će na njoj biti ugravirani događaji i zanimljivosti iz istorije Novog Sada. Interesantan je podatak da će ta traka pratiti trasu nekadašnje “Male Jevrejske” i pružaće se od zgrade „Apolo centra” do informacionog stuba, visine sedam metara. Na obuhvaćenom prostoru predviđene su četiri digitalne informacione table, i to po jedna za SNP, turustička, za GSP, kao i na info-stubu na kraju memorijalne trake.

U zoni Uspenske ulice projektovane su dve autobuske niše s nadstrešnicama, a potporni zidić oko Pozorišta biće preoblikovan u kontinualnu klupu, dok je uz trotoar do zelenog pojasa predviđena biciklistička staza. Duž Uspenske ulice biće drvored, s tim da će, kako je u tenderskoj dokumentaciji svojevremeno navedeno, 16 stabala biti sačuvano, šest lipa presađeno na druga mesta u gradu, dok će tri stabla biti uklonjena, a planirana je sadnja novih 25, delimično izraslih lišćara.

Foto: Dnevnik (Vanja Fifa)

Za prvu fazu radova, koja će trajati oko devet meseci, biće izdvojeno malo više od 378 miliona dinara, s PDV-om, dok je pribavljanje tehničke dokumentacije koštalo Grad oko 18,7 miliona dinara, s tim da su odabrani projektanti kao polaznu osnovu koristili pobednička rešenja s arhitektonskog konkursa.

Celokupnim projektom obuhvaćene su javne površine, koje se prostiru na 6,82 hektara, pa su radovi podeljeni po zonama. Osim Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza između „Apolo centra” i SNP-a, u narednim fazama je planirano sređivanje, odnosno rekonstrukcija polukružnog trga na mestu montažne garaže i Prolaza Miloša Hadžića, platoa ispred starog bioskopa JNA, dela Njegoševe ulice, Trga slobode, Ulice Modene i dela Ulice kralja Alekasandra, kao i prolaza uz Menratovu palatu.

 

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*