Centralna proslava Dana Rusina u Šidu

ŠID –

Rusini kojih u Srbiji živi oko 15.000, danas obeležavaju svoj Nacionalni praznik. Centralna proslava Dana Rusina svake godine se organizuje u drugom mestu, kao zahvalnica lokalnim rusinskim zajednicama zbog zalaganja za očuvanje rusinske kulture, jezika i nasleđa, a ovogodišnja će biti održana u Šidu.

Rusinska zajednica u Srbiji svakog 17. janura obeležava svoj Nacionalni praznik kao podsetnik na 1751. godinu kada je potpisan ugovor o naseljavanju prvih 200 rusinskih porodica na ove prostore, odnosno u pustaru Veliki Krstur.

RTV

Tog dana, pre 269 godina, Franc Jozef de Redl, savetnik carice Marije Terezije i administrator Kraljevskog državnog bačkog distrikta u Somboru, potpisao je ugovor o doseljavanju.

Centralna proslava u Šidu, održaće se u subotu 18. janura. U 17 časova Svečanost počinje sa Arhijerejskom liturgijom u crkvi Preobraženja Gospodnjeg. U 18 časova u prostorijama Kulturno-prosvetnog družtva Djura Kiš biće izloženi etno stolovi a zatim će se otvoriti izložba slika iz likovnih kolonija i fotografija Ivone Torma Džamić u holu opštine Šid. Svečana akademija počinje u 20 časova u Kulturno-obrazovnom centru.

Nacionalni praznik Rusina organizuje Zavod za kulturu vojvođanskih Rusina iz Novog Sada, uz podršku Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine, a pored centralne proslave u Šidu, praznik će biti obeležen i u Vrbasu, Kucuri, Subotici, Đurđevu, Gospođincima, Sremskoj Mitrovici, Ruskom Krsturu, Novom Sadu i Beogradu.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*