Centri za migrante nova žarišta korone u BiH

Foto EPA EFE – F.D.

SARAJEVO – Centri za smeštaj ilegalnih migranata postaju nova žarišta korona virusa u BiH, objavila je danas međunarodna organizacija koja brine o izbeglicama.

Uz probleme koje BiH ima sa zaštitom svojih građana, kriza se komplikuje jer je sve veći broj zaraženih među više od osam hiljada ilegalnih migranata, prenosi Hina.

Dansko veće za izbeglice (DRC), jedna od međunarodnih organizacija koja se brine o migrantima, objavilo je da je do 12. marta u izolaciji bilo hiljadu migranata u kampu u Velikoj Kladuši.

Testiranjima je potvrđeno 137 pozitivnih slučajeva, a ostali su izolovani kako bi se sprečilo širenje zaraze.

„Svi evidentirani slučajevi su blagi ili asimptomatski, a svi koji imaju pozitivan test su izolovani u kampu. Ovo žarište je nesrećna posledica kritične situacije s korona virusom u BiH”, stoji u saopštenju DRC-a.

Korona virus je otkriven i kod migranta u kampu Lipa, dvadesetak kilometara od Bihaća, ali tamo stanje nije tako loše kao u Kladuši. Zaražene migrante smeštaju u posebni šator gde su po zdravstvenim nadzorom, navodi Hina.

U BiH je u nedelju potvrđeno manje od hiljadu novih slučajeva i 84 umrlih. U petak je bilo 2154 novozaraženih, najviše u jednom danu od izbijanja epidemije u martu prošle godine, prenosi Tanjug.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*