Česi vakcinisani protiv kovida u Srbiji ne mogu da koriste olakšice

Česi vakcinisani prvom dozom vakcine pre najmanje 22 dana od danas mogu da putuju u Nemačku, Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Poljsku, za nedelju dana verovatno i Slovačku, navodi 021.

 

Česi vakcinisani protiv kovida u Srbiji ne mogu da koriste olakšice

Foto: 021.rs
Od ponedeljka imaće i neke druge olakšice, međutim to ne važi za češke građane vakcinisane u Srbiji i inostranstvu.
I pre zajedničkog kovid-19 pasoša u Evropskoj uniji koji se očekuje početkom jula zemlje Srednje Evrope dogovorile su se da omoguće uzajamno putovanja svojih vakcinisanih građana i priznaju nacionalne potvrde o vakcinaciji.
Za nas je sada prioritet da dogovorimo slične uslove putovanja i za omiljene destinacije naših turista, recimo u Hrvatsku ili Grčku„, kazao je u petak šef češke diplomatije Jakub Kulhanek.
Zemlje van EU po rečima češkog ministra spoljnih poslova moraju da sačekaju i doći će eventualno na red tek posle uvođenja evropskog kovid-19 pasoša.
Makar prva doza vakcine prema planovima češke vlade trebalo bi da olakša Česima i strancima i druge aktivnosti bez potrebe da imaju PCR test, recimo od ponedeljka, kada se otvaraju bašte restorana i kafića ili neke kulturne i sportske manifestacije.
Međutim, Česi koji su u nestašici vakcina kod kuće u proleće krenuli da se vakcinišu u inostranstvu, recimo u Srbiji, ništa od tih olakšica neće moći da koriste, jer Češka priznaje samo češke sertifikate i potvrde i sada i iz onih zemalja iz okruženja sa kojima je postigla sporazum.
Ministar zdravlja Petr Arenberger insistira na tome da strane potvrde o vakcinaciji Češka ne može da prizna zato što ne može da proveri da li su lažne ili prave, a Europol je već upozorio na novi biznis sa lažnim potvrdama o testovima i vakcinaciji.
U apsurdnoj situaciji u Češkoj su i stranci koji tu rade i žive, ali nemaju češko javno zdravstveno osiguranje, pošto oni po zakonu ni ne mogu da se registruju za vakcinaciju u Češkoj, a vakcine iz inostranstva im češke vlasti ne priznaju. Gorući problem sa diplomatama češko MSP je moralo da rešava tako što je na kraju za njih napravilo posebnu listu i izuzetak da mogu da se vakcinišu u Češkoj.
Izvor:021.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*