ČESTITKA DIREKTORA KANCELARIJE ZA KOSOVO I METOHIJU PETRA PETKOVIĆA POVODOM SAVINDANA

U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, svim učenicima na Kosovu i Metohiji i u centralnoj Srbiji, koji Svetog Savu obeležavaju kao školsku slavu, kao i svim pravoslavnim vernicima, čestitam Savindan.

 

Sveti Sava je pre osam vekova odredio naš identitet, po njemu se narod srpski prepoznaje u svojoj državnosti, u svojoj veri, uverenju, zakonima i pravdi. On je naš prvi verski poglavar, prvi državnik, prvi prosvetitelj, diplomata, lekar, zakonopisac… utemeljitelj naše duhovne istorije i neprekidne svesti o srpskoj državi, koja je zapisana u predanju i knjigama starostavnim.

 

Pravoslavno svetosavlje postalo je naša suština, naš put i putokaz i oslonac našeg postojanja i našeg opstajanja. I kao što je svetosavlje stvorilo državne i duhovne temelje srednjovekovne Srbije, tako su iz loze Nemanjića iznikli vladari, koji su postali svetitelji. Oni su danas ikonostas srpskih zadužbina, loza koja se u punoj slavi i hvali izdigla na oltar srpske države.

 

U istoriji srpskog naroda nema nikoga ko je toliko živ i toliko stalno prisutan, kao što je Sveti Sava, a simbolika obeležavanja Savindana, zasigurno se danas najneposrednije oseća na Kosovu i Metohiji. Njegova težnja da pomiri zavađene i neprosvećene prosveti i danas su jedini put i način da se održimo i opstanemo kao država i kao narod.

 

Neka i nas delo i misao ovog srpskog svetitelja nadahne, neka nam bude težnja i vizija da na Kosovu i Metohiji živimo u miru i ljubavi sa našim komšijama Albancima, Turcima, Gorancima, Romima i Bošnjacima, vernicima katoličke crkve i pripadnicima islamske zajednice, sa kojima moramo i želimo da gradimo zajednički život. Jedino tako ćemo kao narod biti na svetosavskom putu i samo tako ćemo sačuvati svoju prošlost i utemeljiti svoju budućnost na Kosovu i Metohiji.

 

Pomolimo se na kraju da Sveti Sava prosveti naša srca i razum i da nas blagoslovi verom, mirom i slogom.

 

Srećan vam Savindan!

 

 

 

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*