CETINJE/Kamenice, suzavac, pucnji na Cetinju, ustoličen mitropolit Joanikije

Izvor: Tanjug/STR

Uz kašnjenje zbog demonstracija i barikada, ceremonija ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija je završena. Patrijarh Porfirije i mitripolit Joanikije u manastir su stigli helikopterom, jer je grad bio blokiran. Demonstranti, koji su od juče na Cetinju i protive se ustoličenju u tom gradu, napravili su barikade od kamenja, automobilskih guma, na kojima su proveli noć. Od jutra su neredi u tom gradu, lete kamenice prema policiji, zbog čega je bačen suzavac. Čuju se čak i pucnji, a gust dim od zapaljenih guma na barikadama se širi. Vlada Crne Gore kaže da su na policiju bačeni molotovljevi kokteli, DPS tvrdi da to nije istina. Kako javlja reporter N1, kordoni policije se nalaze na putu ka Cetinju. Kordon policije je i ispred manastira, javlja reporterka N1. Dritan Abazović je na Tviteru objavio snimak – kaže da su rano jutros policiju napali savetnik Mila Đukanovića Veselin Veljović, koji je i nekadašnji direktor crnogorske policije, i grupa poslanika DPS. Premijer Krivokapić kasnije je napisao na Tviteru da je Veljović uhapšen.

Ekipu N1 je grupa demonstranata vređala i napala, gađajući kamenjem.

Kod muzeja Kralja Nikole došlo je rano jutros do obračuna između demonstranata i policije. Nekolicina ljudi je kamenicama gađala policiju, nakon čega je ona ponovo upotrebila suzavac.

10:28 – Više građana, protivnika ustoličenja, i služebenika policije povređeno je na Cetinju, potvrđeno je iz Uprave policije.

Ranije danas lakše je povređen i počasni predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić na koga je bačena šok bomba, navodi Beta.

Cetinjskom manastiru i Dvorskom trgu je nemoguće prići jer ih štite jaki policijski kordoni. Policija je prethodno uspela da rastera građane sa trga i da razbije barikade na ulazu iz Podgorice i Budve ka Cetinju.

Mediji navode da je više osoba privedeno. Pored savetnika predsednika dražave Veselina Veljovića uhapšeno je još pet osoba na Cetinju, objavila je Pobjeda. Još nema zvanične potvrde.

10.23 – Potpredsednik Glavnog odbora SNS Aleksandar Šapić kritikovao je premijera Krivokapića zbog incidenata prilikom ustoličenja mitropolita i ocenio da Krivokapić s tim ne ume da se nosi.

10:14 – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom incidenata, da je malo događaja u Crnoj Gori upamćenih po „nečoveštvu“. On je ocenio da predsednik Crne Gore Milo Đukanović koristi metode koje je kritikovao kada je pre tri decenije došao na vlast sa prosrpskom politikom.

10:01 – Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su protesti zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog SPC Joanikija na Cetinju „događaj na sramotu Crne Gore, delimično njene izvršne vlasti a posebno predsednika Mila Đukanovića“.

9:53 – Deo demonstranata napao je ekipu N1 televizije koja je izveštavala s ulica.

 

Izvor N1

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*