Četvrti lokdaun u Austriji skuplji od prethodnih

Beč (Foto Piksabej)

BEČ– Aktuelni četvrti lokdaun u Austriji mogao bi biti značajno skuplji od onog na jesen i zimu prošle godine, ukazuju eksperti iz „Denkfabrik Agenda Austrija”.

Što duže bude trajao, to će biti veći skok troškova.

Do 12. decembra, za koliko je najavljeno zaključavanje, lokdaun će koštati austrijske poreske obveznike 2,7 milijardi evra.

Poređenja radi, prošle godine je lokdaun koštao zemlju 2,4 milijardi evra.

Ukazuju da je i pre godinu dana bio planiran kratki, tvrdi lokdaun, a na njega je usledio drugi, pa i treći.

Ukoliko bi lokdaun trajao do kraja godine troškovi bi dostigli 5,1 milijardi evra, a prošle godine su troškovi zatvaranja dostigli vrednost od „samo” 3,8 milijardi evra.

Ako bi lokdaun trajao do sredine februara, to bi se odrazilo na privredu sa gubitkom od 10,6 milijardi evra, izračunali su eksperti, prenosi Tanjug.

Razlog za moguću eksploziju troškova aktuelnog lokdana su u tome da je privreda ojačala u odnosu na jesen prošle godine, to jest već je bila dostigla skoro nivo od 2019, objašnjavaju iz „Agende Austrija”.

Oni ujedno kritikuju upravljanje krizom vlade.

(Foto EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

„Niko ne može da se krivi za izbijanje pandemije, ali za stravično loše upravljanje krizom može”, piše u analizi.

Hoće li lokdaun biti produžen i posle 12.decembra?

BEČ– U Austriji je lokdaun tek stupio na snagu, a već se dovodi u pitanje da li će stvarno trajati svega dve nedelje, kao što je najavila austrijska vlada, barem za vakcinisane i izlečene od virusa kovid-19.

Eksperti ističu da je neophodno da se broj dnevno novozaraženih smanji na 2.000 da bi moglo doći do ukidanja lokdauna, a trenutno, broj novozaraženih dnevno je petocifren.

Naučnik Peter Klimek je izračunao da je neophodno smanjenje kontakata za najmanje 30 odsto, kao i da ako bi se kontakti smanjili na 50 odsto došlo bi za sedam dana do drastičnog smanjenja širenja zaraze.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig, u izjavi ORF-u, rekao je da se polazi od toga da će se situacija dovoljno poboljšati da nevakcinisani i izlečeni budu oslobođeni lokdauna, ali ukazuje da se ne može garantovati da li će to biti do predviđenog termina.

„U pandemiji se nikada ništa ne može garantovati. Da li će lokdaun za vakcinisane nakon tri nedelje biti okončan zavisi od toga da li će nam uspeti da vakcinišemo građane i smanjimo socijalne kontakte”, objasnio je on.

Ludvig naglašava da je sada važno da se značajno smanje socijalni kontakti kako se virus ne bi dalje širio.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*