CG: Hrvatska garantuje da ekskluzivna zona nema veze sa Prevlakom

CG: Hrvatska garantuje da ekskluzivna zona nema veze sa Prevlakom 1Zastva Crne Gore Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Crnogorska Vlada dobila je od Hrvatske garancije da proglašenje Eksluzivne ekonomske zone (EEZ) neće narušiti duh Privremenog protokola o Prevlaci, niti se time prejudicira ishod bilateralnih pregovora o razgraničenju dve zemlje.

To se navodi u Izveštaju o radu i stanju u upravnim oblastima iz nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore za 2020. godinu, koji je objavljen na sajtu Vlade. a prenosi Radio-televizija Crne Gore.

„Aktivnom diplomatskom aktivnošću ministra spoljnih poslova Đorđa Radulovića krajem godine dobijene su garancije Hrvatske da Odluka o proglašenju Ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) neće prejudicirati ishod bilateralnih pregovora o razgraničenju dvije zemlje niti narušiti duh Privremenog protokola o Prevlaci“, navodi se u izveštaju MVP.

Hrvatska vlada je prošle godine odlučila da proglasi Ekskluzivnu ekonomsku zonu (EEZ) u Jadranskom moru.

EEZ je zona izvan i duž teritorijalnih voda propisana Konvencijom Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu iz 1982. godine, nad kojom država ima isključiva prava u pogledu eksploatacije resursa, uključujući proizvodnju energije iz vode i vetra.

Hrvatska se na taj potez odlučila nakon najave svog suseda Italije, koja je u cilju zaštite svojih nacionalnih interesa najavila proglašenje EEZ koja će joj dati veću kontrolu nad područjem izvan njenih teritorijalnih voda, posebno kada je u pitanju ribari iz „treće zemlje“ van EU.

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*