CG: Opozicija traži formiranje prelazne vlade, Narodni front i demokrate najavili rekonstrukciju postojeće

PODGORICA –

Postojeću 42. Vladu Crne Gore potrebno je rekonstruisati na način da umesto dosadašnjih 12 ima 18 ministarstava i tri potpredsednika, s tim što bi potpredsednici ujedno mogli da budu i resorni ministri, navodi se u zajedničkom saopštenju Demokratskog fronta (DF) i Demokratske Crne Gore.

Kako navode, na poslednjem sastanku predsednika i predstavnika konstituenata parlamentarne većine dogovoreno je da je potrebno da dva najveća politička subjekta postignu dogovor o načinu razrešenja otvorenih političkih pitanja koja onemogućavaju redovno funkcionisanje i da ostali neće biti kočnica tome.

crna, gora, crnogorski, parlament, skupstina, crne, gore

Izvor: EPA-EFE (Boris Pejović)

„Uvažavajući taj zahtev, u prethodnim danima su obavljene konsultacije između predstavnika DF-a i Demokrata, nakon kojih je zaključeno i da bi podela resora bila dogovarana sa formalnim predlagačem rekonstrukcije Vlade, a političke organizacije bi saglasno propisanim procedurama i demokratskim standardima kandidovale svoje predstavnike“, dodaje se u saopštenju koje je prenela RTCG.

Tužilački savet će se, kako su poručili DF i Demokrate u zajedničkom saopštenju, „izabrati na sednici na kojoj se bude birala rekonstruisana Vlada“.

„Na prethodno navedeni način biće rešena otvorena politička pitanja, osnažena 42. Vlada i postignut potreban nivo političke stabilnosti neophodan za dalje reformske procese“, dodaje se u saopštenju.

SDP najavio Predlog rezolucije o stabilizaciji prilika u Crnoj Gori

Dan nakon što su stranke crnogorske opozicije zatražile formiranje prelazne vlade, u kojoj bi bio i DPS Mila Đukanovića, Socijaldemokratska partija (SDP) je najavila da će svim parlamentarnim partijama i međunarodnim partnerima dostaviti tekst „Rezolucije o stabilizaciji političkih prilika i evropskom konsenzusu“, piše podgorički portal CdM.

Smisao ove inicijative je, kako smatraju u SDP-u, da se pokuša naći način da se pre svega kroz široki međupartijski dijalog dođe do zajedničke vrednosne platforme koja će omogućiti konsolidaciju političkih prilika i dogovor oko evropske agende i nastavka EU puta.

CdM, koji je objavio faksimil Nacrta rezolucije, piše, između ostalog, da se u Nacrtu polazi od činjenice da se Crna Gora nalazi u dubokoj političkoj, institucionalnoj i društvenoj krizi koja zahvata sve delove i sve funkcije zajednice, od ekonomske, preko obrazovne i zdravstvene, do kulturne i verske.

U tekstu se navodi zabrinutost stanja paralize i blokade ključnih institucija koje karakteriše vd stanje u kompletnom pravosudnom sistemu, čime se, kako se navodi, nastavlja proces demokratskog nazadovanja koji preti da nanese nenadoknadive štete za proces EU integracija, kao i da podrije poverenje naših NATO partnera usled značajnih propusta u bezbednosnom sektoru.

„Uvereni da trenutno dominantni politički pristup ne uspeva, a često i ne pokušava, da nađe odgovor na probleme sa kojima se društvo suočava čime se politička situacija radikalno i ubrzano pogoršava sa mogućnošću dalje eskalacije i moguće destabilizacije prilika u zemlji“, navodi se u predloženom tekstu.

O Predlogu rezolucije treba da se izjasni parlament.

Inače, ova inicijativa dolazi istovremeno sa dogovorom Demokratskog fronta i Demokrata, bez GP URA Dritana Abazovića, postignutim sinoć o rekonstrukciji aktuelne vlade, tako što bi u njoj bilo 18, umesto dosadašnjih 15 resora i imala bi tri potpredsednika vlade koji bi istovremeno imali i svoje resore.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*