Cilj poboljšanje položaja najranjivijih grupa u sistemu socijalne zaštite

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pokrenulo je proces izrade i donošenja niza strateških dokumenata javne politike koji treba da doprinesu poboljšanju sistema socijalne zaštite, a posebno najranjivjih grupa u tom sistemu, izjavila je danas resorna ministarka prof. dr Darija Kisić Tepavčević.

 

Kisić Tepavčević je na panelu „Međusektorska saradnja državnih organa na unapređenju položaja starih“ u Narodnoj skupštini Srbije, navela da je reč o strategijama socijalne zaštite i deinstitucionalizacije i razvoja usluga socijalne zaštite u zajednici, kao i izmenama Zakona o socijalnoj zaštiti.

Foto: Dušan Škondrić

 

Panel je organizovan u okviru predstavljanja Posebnog izveštaja o diskriminaciji starijih građana Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

 

Prof. dr Kisić Tepavčević je istakla da su najstariji sugrađani tokom pandemije Kovid 19 svima pokazali kako se treba odgovorno ponašati.

 

„Oni su izneli veliki teret, svojim primerom su nam pokazali kako treba da se štiti od virusa, a spadaju u najosetljiviji deo populacije“, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je najviše vakcinisanih građana u grupi najstarijih.

 

Ministarka Kisić Tepavčević je navela da su najstariji u gerontološkim centrima pokazali odgovornost i spremnost da prihvate tehnološke inovacije u uslovima kada su zbog virusa bili u izolaciji, koristeći savremenu tehničku opremu kako bi bili u komunikaciji sa svojim najmilijima.

 

Kada je u pitanju oblast rada i zapošljavanja, Kisić Tepavčević je rekla da je jedan od posebnih ciljeva Strategije zapošljavanja i pratećeg Akcionog plana za period od 2021. do 2023. godine unapređenje položaja lica starijih od 50 godina, zajedno sa drugim kategorijama teže zapošljivih – žena, osoba sa invaliditetom, Roma.

 

Kisić Tepavčević je zahvalila poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković na izrađenim preporukama za sistem socijalne zaštite, kojim će se, kako je rekla, Ministarstvo rukovoditi u narednom periodu.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*