Ciprijani razmatra otvaranje restorana i hotela u Beogradu, danas o tome sa čelnim ljudima Srbije

BEOGRAD –

Đuzepe Ciprijani, predstavnik četvrte generacije čuvene italijanske porodice ugostitelja i hotelijera, koja je svojim specijatiletima očarala svet, razmatra otvaranje hotela i restorana u Beogadu.

U ekskluzivnoj izjavi za Tanjug, Ciprijani je rekao da uvek otvara restorane i hotele svog lanca tamo gde voli i sam da bude, a Beograd je prelep grad.

„Uvek je dobro širiti se na mesta koja volite. Svuda gde sam otvarao i sam sam voleo da boravim. Nisam otvarao restorane i hotele tamo gde mi se ne sviđa. Beograd je prelep grad“, rekao je Ciprijani.

O mogućnosti da u Beogradu otvori restoran i hotel, Ciprijani će danas razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

djuzepe, ciprijani

Izvor: Tanjug (Tara Radovanović)

Ciprijani je rekao da mu je drago što će se sastati sa predsednikom i premijerkom Srbije, od kojih očekuje da čuje koji su planovi, posebno za „Beograd na vodi“.

„Nisam očekivao ovo što vidim ovde. Raduje me da čujem kakvi su planovi. Ovo je moj prvi dan u Beogradu i uživam u ovom gradu“, naglasio je on.

Ukazao je da je četvrta generacija Ciprijani koja vodi biznis dug 90 godina.

„Možda ćemo doći i u Beograd, jer je to fascinirajući grad, prelepa metropola“, podvukao je on.

Njegova kompanija, kaže, širi se u mnogim zemljama, i uvek je u potrazi za novim mogućnostima za rast, kao i mesta na kojima je dobrodošla.

Pradeda Đuzepea Ciprijanija, po kojem je dobio ime, prvi restoran Harri’s Bar, otvorio u Veneciji na Trgu Svetog Marka još 1931. godine, a italijansko Ministarstvo kulture ga je 1991. godine proglasilo za nacionalni simbol.

Porodica Ciprijani sada, nakon Ibize, Njujorka, Moskve, Monte Karla, Hong Konga, Las Vegasa, Majamija, Meksiko Sitija, Rijada, Abu Dabija i Dubaija razmatra širenje svoje kulinarske magije i u Beogad.

Ciprijani je porodica poznata i po tome što je njihov recept po kome je tradicionalno italijansko predjelo karpaćo, od tanko naseckanog sirovog bifteka, postalo čuveno širom sveta, kao i koktel Belini čiji su glavni sastojci bela breskva i proseko.

Đuzepe je prvo napravio jelo jednoj grofici kojoj su lekari preporučili da jede sirovo meso. Cipriani je jelo temeljio na specijalitetu iz Pijemonta koji se sastoji od kriški sirove govedine prelivenih limunovim sokom, maslinovim uljem i brijem od tartufa.

Zaljubljeni ljubitelj umetnosti i ovo jelo je nazvao imenom slikara Vittorea Carpačioa, čiji stil i smele boje podsećaju na intenzivnu crvenu boju sirovog mesa.

Bar Harri’s tokom godina postao je mesto susreta i pisaca, slikara, umetnika, aristokrata, kraljeva i kraljica, mesto koje je svedok istorije. Među čuvenim gostima bili su i Ernest Hemingvej, Truman Kapote, Gari Kuper, Pegi Gugenhjam, Ketrin Hepbern.

Ključevi uspeha tog malog bara bili su: dobra i nenametljiva usluga, pa ne čudi što su među gostima bili i Čarli Čaplin, Orson Vels, Aristotel Onazis, Vudi Alen, kao i „krunisane glave“ od španskog kralja Alfonsa XIII do britanskog princa Čarlsa.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*