Čomić: Srbija u hroničnom nedostatku dijaloga, do 2030. izgraditi naviku…

BEOGRAD –

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić ocenila je danas da u Srbiji postoji hronični nedostatak dijaloga, ali da, uprkos tome, svi moramo razumeti da su zdravlje, obrazovanje i zdrava hrana, uz zdravu životnu sredinu, teme o kojima se mora razgovarati.

„O njima još nismo razgovarali, jer je Srbija u hroničnom nedostatku dijaloga, jer mnogi imaju stav ‘ja sam u pravu, nemam potrebe da pričam bilo s kim'“, rekla je Čomićeva na skupu „Ciljevi održivog razvoja – svet bez gladi, dobro zdravlje i kvalitetno obrazovanje“.

Ona je dodala da takav stav opstaje „u hroničnoj želji da se ostane zatvoren u klopci samoopisivanja i ogovaranja problema i ljudi, umesto primene zakona o planskom sistemu, analizi stanja i razgovora ljudi koji se ne slažu, kako da probleme rešimo i da u Srbiji ustanovimo kulturu kompromisa“.

Kako je naglasila, resorno Ministarstvo kao alat služi i tome.

Potrebna nam je navika da se dijalogom rešavaju problemi, a 2030. godina je godina do kada ćemo učestvovati u izgrađivanju te navike, rekla je Čomićeva i naglasila da to nije lako, ali da je lakše verovatno bi taj zadatak zapao neku drugu generaciju.

Prema njenim rečima, današnja tema dijaloga postavljena je, jer je važno da se zna kako ćemo se i čime hraniti 2030, kako će nam se obrazovati generacije, kako ćemo ceniti kakav je obrazovni sistem za budućnost, kako ćemo živeti posle korone, ako ikada bude gotova.

Gordana Čomić je napomenula da su vlada i predsednik posvećeni razvoju Srbije i da ta posvećenost nikako nije zaslepljujuća da se ne bi videli dnevni i nasleđeni problemi.

Dodala je da su ideje ciljeva održivog razvoja kako ćemo se hraniti kako učiti i kako ćemo biti spremni za budućnost i sačuvati zdravlje za porodice i celokupno društvo i državu.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*