Crna Gora: Premijer smenjuje ministra i direktora policije?

PODGORICA –

Predsednik vlade Zdravko Krivokapić obavestio je lidere parlamentarne većine i pojedine ministre u vladi da priprema smene ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina zbog neposlušnosti tokom akcije policije na Cetinju, saznaje podgorička Pobjeda.

Iako Krivokapić na sinoć održanoj konferenciji za novinare nije to eksplicitno rekao, list tvrdi da je Krivokapić o svom naumu obavestio lidere i ministre neposredno uoči obraćanja novinara.

policija, crne, gore

Izvor: Ilustracija

Navode da Krivokapić ovog puta želi da bude transparentan i da izbegne greške kao što je to bilo u slučaju smene Vladimira Leposavića, rekao je neimenovani izvor Pobjede.

Za smenu Sekulovića potrebna je većina od 41 poslanika, dok direktora Uprave policije postavlja i razrešava vlada na predlog ministra unutrašnjih poslova URA Dritana Abazovića.

Nekadašnji političari apeluju na EU i NATO

Nekadašnji ministri zemalja regiona uputili su apel zvaničnicima Evropske unije i NATO u kojem ih pozivaju da se uključe u aktivan politički dijalog i pomognu da se nastala kriza u Crnoj Gori reši mirno.

Potpisnici apela, među kojima je nekadašnja hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, nekadašnji potpredsednik vlade Srbije Žarko Korać i nekadašnji predsedavajući Saveta ministara BiH Zlatko

Lagumdžija, izrazili su zabrinutost zbog poslednjih događaja vezanih za ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Poručili su da poslednji događaji u Crnoj Gori „nemaju nikakve veze s religijom, pa čak ni s politikom ili ideologijom“.

Oni tvrde da je reč o sukobu snaga koje, kako navode, smatraju da Crna Gora ne bi trebalo da postoji kao posebna država, i onih koji veruju da Crna Gora treba da ostane nezavisna sa svim atributima državnosti, preneli su crnogorski mediji.

Povezujući ratove iz 90-tih sa aktuelnim događajima u Crnoj Gori u apelu se navodi da Crna Gora nije zemlja s velikim brojem stanovnika, ali je strateški veoma važna za stabilnost jugoistočne Europe.

Apel je upućen predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije Čarlsu Mišelu i Ursuli fon der Lajen, kao i generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu.

Apel su potpisali, između ostalih, i Ditmir Bušati, bivši ministar spoljnih poslova Albanije, Enver Hodžaj, bivši ministar spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini, Roman Jakič, bivši ministar odbrane Slovenije i Emil Kirijaš, bivši državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Severne Makedonije.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*