Crna Gora ukida zdravstvene doprinose, najavljuje se prosečna plata od 700 evra

Izvor: Pixabay

U Crnoj Gori će naredne godine minimalna zarada biti povećana na 450 evra, dok će prosečna neto zarada biti povećana na 700 evra, izjavio je danas ministar finansija i socijalnog rada Milojko Spajić. On je najavio ukidanje plaćanja doprinosa za zdravstvo kao i uvođenje progresivnog oporezivanja.

U Crnoj Gori minimalna plata iznosi 250 evra a prosečna oko 530 evra.

On je na konferenciji za medije kazao da će biti ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje na zarade i neće biti oporezivane zarade do bruto iznosa od 700 evra odnosno da će dažbina za koje bi trebala da se poveća zarada zaposlenog biti smanjene za 17 odsto.

Pojasnio je da će doprinosi za zdravstveno osiguranje biti ukinuti od 1. januara, odnosno da će država preuzeti svo finansiranje za zdravstveno osiguranje.

Ministar je naveo da su te mere deo programa „Evropa sada“ kojim se želi obezbediti dostojanstvo radnika, privući nove investicije i poslati poruka mladima da ne napuštaju Crnu Goru.

On je rekao da će država iz drugih prihoda u potpunosti finansirati sve troškove zdravstvenih institucije,  a ne iz doprinosa zaposlenih, dok će ostale prihode nadoknaditi kroz uvođenje progresivne poreske stope na zaradu i na dobit, porez na podizanje novca u gotovini, kao i na već najavljeno povećanje akciza na cigarete, alkohol i sklatkiše, smanjenje sive ekonomije i bolju poresku disciplinu.

Spajić je naveo da će sve mere biti deo predloga budžeta za narednu godinu, kojeg će Skupštini dostaviti do 15. novembra.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*