Crna Gora uvodi bedževe za vakcinisane ugostitelje?

PODGORICA –

Predsednik Komisije za zaštitu i unapređenje zdravlja građana Podgorice Nebojša Kavarić predložio je danas da sve turističke organizacije i ugostiteljski objekti uvedu bedž da su konobari, kuvari, šefovi recepcije i ostalo osoblje vakcinisani, kako bi gosti i turisti videli da su u sigurnom okruženju.

Kavarić je za TV Crne Gore rekao da je to pravo i obaveza i da je potrebno motivisati sve učesnike u turističkom sektoru da budu vakcinisani, jer Crna Gora živi od turizma.

pexels, antonio, batinić, kafici, restorani, basta, baste, ugostitelji, ugostiteljski, sezona, freelanceri, digitalni, nomadi

Pexels (Antonio Batinić)

„Dakle, oni moraju da se motivišu da obuhvat vakcinisanih među turističkim radnicima bude što veći, po mogućnosti 100 odsto“, rekao je Kavarić.

Božović:Mere da ostanu bez obzira na pad obolelih

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Marija Božović smatra da, bez obzira na to što Crna Gora beleži pad u broju novozaraženih korona virusom, epidemiološke mere treba da ostanu na snazi.

“Teško je prognozirati kada ćemo imati pravu stabilizaciju jer su za nas ove brojke i dalje visoke. Jeste došlo do pada i mi smo to očekivali, ali da bi nam bila još bolja epidemiološka situacija potrebno je da stopa incidencije ili broja zaraženih bude još niža“, rekla je Božović za podgorički Dan.

Precizirala je da se pad broja umrlih očekuje nakon pada broja obolelih.

„Ako se ovaj trend umanjenja obolelih nastavi, i ako za jedno mesec i po do dva budemo imali duplo manji broj zaraženih, onda možemo očekivati i pad broj umrlih”, navela je Božović.

FBiH: Vakcinisano 15.000, doza trenutno ima za još 45.000

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, u tome entitetu BiH utrošeno je otprilike 15.000 vakcina protiv korona virusa.

Podaci nisu potpuni pošto informacije o vakcinisanim osobama još nisu dostavili svi kantoni, prenosi Klix.ba.

U Federaciju BiH je do sada stiglo 10.000 vakcina iz Srbije, 19.980 vakcina iz turske donacije, a iz Kovaks mehanizma stiglo je 15.210 doza Fajzerove i 17.100 AstraZeneka vakcine.

Ukupno je stiglo 60.290 vakcina za FBiH, što znači da je ostalo još oko 45.000 doza, što nije ni približno dovoljno za masovnu vakcinaciju, ocenjuje portal.

Navodi se da se samo u Kantonu Sarajevo za vakcinaciju prijavilo više ljudi nego što trenutno ima dostupnih vakcina u FBiH.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*