Crnogorsko tužilaštvo: Ne vršimo pritisak na medije

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici odbacilo je sinoć navode da vrše pritisak na medije, navodeći da se u „svakom postupku rukovode svojim, zakonom propisanim nadležnostima“.

U saopštenju su naveli da će i u narednom periodu „bez obzira na profesiju ili funkciju, procesuirati bilo koje lice, ukoliko se utvrdi da su u njegovim radnjama ostvareni bitni elementi krivičnog dela“.

Urednici portala IN4S i Borba, Gojko Raičević i Dražen Živković su uhapšeni u nedelju uveče, a pušteni su juče da se brane sa slobode nakon što su saslušani u ODT u Podgorici.

Njih je policija uhapsila zbog postojanja sumnje da su izvršili krivična dela izazivanje panike i nereda, saopštila je sinoć Uprava Policije.

Oni su objavili informaciju da se u državnoj vili „Gorica“ dogodila eksplozija. Uprava policije je zvanično demantovala tu informaciju navodeći da se desio manji kvar elektro-instalacije koji je brzo popravljen.

To je drugi slučaj za nekoliko dana hapšenja novinara u Crnoj Gori zbog izazivanje panike i nereda.

Prethodno je bila uhapšena urednica „Fos medija“ Andjela Djikanović jer je objavila lažnu vest da će „specijalne snage kosovske policije Rosu pomagati crnogorskoj policiji na Badnji dan“, što je crnogorska Vlada demantovala.

Djukanović je posle jednodnevnog pritvora puštena da se brani sa slobode.

Predstavnici medija, NVO sektora i opozicije ocenili su da je hapsiti novinare u demokratskom društvu neprimereno i protivno medjunarodnom standardu slobode izražavanja, a policija je poslednja koja treba da reaguje na moguće kršenje profesionalnih standarda u novinarstvu.

Crnogorske vlasti da odustanu od krivičnog gonjenja novinara

Crnogorske vlasti moraju odmah da odustanu od krivičnih optužbi protiv novinara Dražena Živkovića i Gojka Raičevića i da prestanu da krivično gone novinare, saopštio je Komitet za zaštitu novinara, prenosi Glas Amerike.

„Novinari ne bi trebalo da budu krivično gonjeni zbog svog rada. Vlasti bi trebalo da traže pravne lekove i da reformišu zakone o izazivanju panike i nereda“, saopštila je koordinatorka za Evropu i Centralnu Aziju Gulnoza Said. Borba protiv lažnih vesti, ne bi trebalo da dovodi do privođenja novinara, ukazao je na Tviteru predstavnik OEBS za slobodu medija Harlem Dezir, koji je izrazio zabrinutost zbog hapšenja troje novinara u Crnoj Gori.

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*