Crveni krst Subotice otvorio telefonski centar za informacije o koronavirusu i vakcinaciji

SUBOTICA –

Proteklih, sada već više od godinu dana života, u uslovima epidemije, kod mnogih građana ostavlja ozbiljne posledice na psihu i mentalno zdravlje. To se pre svega odnosi na starije građane. Da bi im pružio podršku, Crveni krst Subotice otvorio je poseban telefonski centar, gde građani pored pomoći mogu da dobiju i adekvatne i precizne informacije vezane za korona virus i vakcinaciju.

Da korona virus i dalje kruži među građanima, najbolje pokazuju redovi ispred Kovid ambulanti. Takav je slučaj i u Subotici, ispred Kovid ambulante u Harambašićevoj ulici, gde se svakog dana javlja veliki broj građana sa simptomima koji ukazuju na to da su zaraženi Kovidom 19. Na njihovim licima sa uglavnom vidi strah i neizvesnost, a kako ističe koordinatorka Kovid ambulante, doktorica Elizabeta Vrana, taj strah se dodatno pojačava kada test pokaže da su pozitivni.

ambulanta,, subotica,red

RTV

„Imamo u našoj čekaonici jedan krevet, za svaki slučaj, pošto nekada dolazi čak i do toga da pacijenti izgube i svest od straha, kada saznaju da su pozitivni. Ja međutim uvek kažem da nema panike, da ne treba da paničimo, jer i ova bolest može da se leči, ne kažem da kod svakog pacijenta, ali ipak imamo veliki, veliki broj pacijenata koji se oporavljaju“, ističe dr Vrana.

dr, vrana

RTV

A taj oporavak prati obavezna izolacija, što mnogi građani teško proživljavaju. Odvojenost od članova porodice, posebno u slučaju starijih ljudi, može se odraziti negativno i na psihu i na mentalno zdravlje. U takvim situacijama pomoć može da pruži profesionalna podrška, kao što je telefonski centar, koji je nedavno aktivirao Crveni krst Subotice.

nevena, lukic

RTV

„Prosto razgovaramo sa njima, da vidimo koji su to problemi sa kojima se oni susreću, šta su njihove najveće brige, i na osnovu toga postupamo dalje. Ako možemo da im pomognemo u datom trenutku, kao što je bilo u situacijama da se ponovo na eUpravi registruju za revakcinaciju, ili ako vidimo i procenimo, s obzirom na to da smo svi mi koji radimo u telefonskom centru prošli obuku pružanja prve psihološke pomoći i psihosocijalne podrške, onda ih usmerimo na neku stručnu službu, ako prepoznamo da za to ima potrebe“, kaže Nevena Lukić, stručni saradnik Crvenog krsta Subotica.

vakcine

RTV

Crveni krst Subotica, kao istaknuta humanitarna organizacija, od samog početka epidemije pruža pomoć, u svakom obliku, svim građanima kojima je pomoć potrebna. Od početka vakcinacije to je jedna od onih adresa, gde možete dobiti precizne informacije o aktuelnoj situaciji, mestima za vakcinaciju, ali i pomoć u samom procesu registracije.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*