ČVARKIJADA Najbolje čvarke pripremila je ekipa KUD „Berda” iz Brestovca a najljepša djevojka za udaju je Marija Strnak iz KUD „Orljava” Pleternica

Foto BALKAN TV

U nedelju su u Turističkom naselju Schon Blick u Vetovu održani 7. Etno susreti Požeštine i 7. Čvarkijada u organizaciji Udruženja za nasleđe, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ i nedeljnika Kronika Požeško-slavonska uz podršku brojnih sponzora. Domaćin i pokrovitelj je bio Grad Kutjevo, pa je sve prisutne u ime domaćina pozdravio savetnik gradonačelnika Ivica Ribičić.

Inače, ekipe koje su se takmičile u pripremanju čvaraka, kao i izlagači na Šokačkom sajmu bili su iz cele požeške regije i iz Osječko-baranjske županije. Najbolje čvarke pripremila je ekipa KUD -a „Berda“ iz Brestovca, drugo mesto osvojile su članice ekipe Moto kluba Tsunami iz Požege, a treće ekipa Udruženja žena „Šuška“ iz Osijeka. Po mišljenju posetilaca, najbolji čvark pripremila je ekipa Mesnog odbora Brestovac.

Foto BALKAN TV

Bilo je zanimljivo na još nekoliko sporednih događaja koji su se odvijali paralelno sa takmičenjem za najbolji čvark. Zato su sto najbolje ukrasili po jednom od tradicijskih običaja starim autohtonim jelima i desertima, starim trpezarijskim garniturama i drugim ukrasima za praznične stolove. Prvo mjesto za najljepši sto osvojilo je Udruženje žena „Šuška“ iz Osijeka a drugo mjesto zauzela je tabela Zavičajnog društva KUD „Rama“ iz Pleternice. Nagradu za najbolje tradicionalno jelo sulc ili patku u požeškom stilu osvojilo je Udruženje žena „Šuška“ iz Osijeka koje je pripremilo desetak starih tradicionalnih jela i deserta.

Nagradu za najstariji korisni predmet osvojila je 200 godina stara mašina za mlevenje oraha Etno udruženja Nada Grgić iz Busnova. Po mišljenju komisije, najbolji liker bio je liker od vrhova igle od limuna i borove igle u šljivovici koju je pripremila Danica Vidakušić, a najbolji domaći džem od šipka pripremile su Osječanke.

Danica Vidakušić iz Pleternice osvojila je nagradu za najstariju nošnju, staru 150 godina, a Zora Andrić iz Punitovca za nošnju staru 120 godina. Revija koju je priredila Etno grupa Nada Grgić bila je posebno dobro prihvaćena kod posetilaca, a reviju su nosili članovi Požeškog folklornog ansambla.

Izbor Najlepše devojke za udaju izazvao je i veliko interesovanje posetilaca, a ove godine pobedu je odnela mlada devojka Marija Strnak, koju su za takmičenje pripremili članovi KUD -a „Orljava“ iz Pleternice. Prva pratilja ove godine bila je Diana Đebrić, koju su za takmičenje pripremili članovi KUD-a „Berda“ iz Brestovca.

Recimo na kraju da je bilo čak 36 tezgi porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, zanatlija i malih proizvođača autohtone hrane, sira, meda, aronije, lavande, džema, čajeva, sokova i suhomesnatih specijaliteta, ljute i slatke baranjske paprike, kolača , medenjaci i tradicionalni slatkiši, suveniri, zlatni vez, nakit, brojne starine, nošnje i slavonske krpe, odjeća, torbe, cipele, papuče, pa čak i slavonski dukati.

Balkan TV

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*