Da li se DPS vraća na vlast

Suada Zoronjić, poslanica Građanskog pokreta URA je najavila da će u Skupštini glasati za smenu ministra ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Foto EPA EFE – B.P.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić zahtevom za smenu Vladimira Leposavića, ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, zbog izjave o Srebrenici doveo je u pitanje opstanak vlade na čijem se čelu nalazi.

Krivokapić je u obrazloženju predloga navodi da je javno delovanje Leposavića od početka odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i Sporazuma lidera tri pobedničke koalicije iz septembra 2020.

„Vlada čiji sam predsednik ne pretenduje da sudi o događajima koji su se odigrali dve i po decenije pre njenog konstituisanja. Osnovne ideje, iznete i u ekspozeu prilikom izbora Vlade, jesu opšte pomirenje u društvu, okrenutost ka budućnosti i afirmacija zakonitosti u radu javno-pravnih organa,” navedeno je u obrazloženju.

„Krivokapić je izazvao dosad najveću krizu izvršne vlasti u Crnoj Gori, a kakve će sve to posledice imati po ukupnu sudbinu vlade, to je teško sada zaključiti. Inicirao sam sastanak lidera stranaka parlamentarne većine, na kome smo postigli dogovor da tražimo rešenje za političku krizu u Crnoj Gori, kao i kako da pronađemo puteve mnogo bolje i uspešnije za demontiranje duboke države Mila Đukanovića, koja i dalje kontroliše sve vitalne državne funkcije u zemlji”, kaže Andrija Mandić.

Poslanik Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović kaže da je evidentno da se Vlada nalazi u krizi.

„SNP CG je jasno saopštila da odluka da ne podržimo razrešenje ministra ne predstavlja udar na Vladu koju smo 4. decembra prošle godine zdušno podržali“, kaže Ivanović.

Prema njegovim rečima, izostanak podrške za smenu Leposavića bi, svakako, uticao na stabilnost same Vlade i zakomplikovao ionako već dovoljno složene političke procese u državi.

Abazović: Glasaću za smenu Leposavića
PODGORICA – Potpredsedik crnogorske vlade Dritan Abazović izjavio je danas da će u parlamentu glasati za opoziv ministra pravde Vladimira Leposavića, ako on do tada nepodnese ostavku.

Većina partija iz vlasti najavila je da će biti protiv smene, a DPS i ostale opozicione partije će glasati za smenu ministra Leposavića.

Opoziciji će izgleda da se pridruži i poslanici vladajuće URA.

Suada Zoronjić, poslanica Građanskog pokreta URA  je najavila da će u Skupštini glasati za smenu ministra ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

„Glasaću za smenu ministra Leposavića”, kazala je Zoronjić portalu „Politički.ba”.

Lideri  Demokratskog fronta i poručuju da traže rešenje za duboku političku krizu u koju ih je premijer gurnuo.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*