Dačić: U izveštajima komisije evropskog parlamenta ima materijalnih neistina; Bilčik: Lopta u dvorištu Prištine

BEOGRAD –

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na sednici Odbora za evropske integracije, na kojoj se razmatrala rezolucija EP o izveštajima komisije o Srbiji iz 2019. i 2020. godine, da ima nekih materijalnih neistina u tim izveštajima poput kritika koja se odnosila na vakcinaciju u Srbiji.

Dačić je ukazao da u tekstu rezolucije na primer piše da je u Srbiji vakcinacija loše organizovana, kao i borba protiv kovida, dok svi svetski mediji, kako napominje, hvale Srbiju u tom smislu, pa čak mnogi iz Evrope i dolaze u našu zemlju da se vakcinišu.

ivica, dacic

Printscreen Ilustracija

Ocene u vezi sa vanrednim stanjem su prilično konfuzne, pa i netačne. Vanredno stanje je uvedeno zbog pandemije i taj proces je urađen po Ustavu Srbije, rekao je Dačić na sednici kojoj je onlajn prisustvovao i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik.

Dačić je dodao i da u izveštaju postoji stav da je problematično to što se skupština dugo nije sastajala od proglašenja izbornih rezultata, navodeći da postoji jasna procedura koja se odnosi na izbor nove vlade i ocenjuje da je u tom smislu sve ispoštovano.

Nije uopšte problem da se iznose kritike ili ne, samo je bitno da razdvojimo šta predstavlja kritičko mišljenje, a šta su neke materijalne neistine koje se izriču u pojedinim temama, rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da je rezolucija od nacrta do konačnog teksta pretrpela dosta izmena i da je na nju uloženo više od 400 amandmana tako da je na kraju dobijen tekst koji se u bitnim ocenama razlikuje od prvobitnog predloga.

Dobro je, rekao je Dačić, to što je EP u značajnom delu svoje rezolucije konstatovao napredak reformi u Srbiji posebno u delu ekonomskog razvoja, regionalne saradnje, dijaloga sa Prištinom, položaja nacionalnih manjaina.

Reč je o oblastima koje su od ogromnog značaja za ukupan proces evropskih integracija, ali i za punu reformu našeg društva. Možemo biti zadovoljni konstatacijom EP da se u tim oblastima u Srbiji mnogo radi i brzo napreduje, rekao je Dačić.

On je poručio da je važno da se prati realno stanje u Srbiji i da je Narodna skupština otvorena za razgovore.

Kaže i da mu nisu jasne kritike koje su se odnosile na spuštanje cenzusa sa pet na tri odsto, podsetivši da je opozicija još početkom 90-tih tražila niži cenzus, kao i na to da su se u okviru međustranačkog dijaloga menjali još neki zakoni u izbornoj godini.

Svrha toga je bila da se olakša ulazak u parlament što većem broju političkih opcija. Takođe, dobro je što je EP izrazio žaljenje zbog odluke opozicije koja je odlučila da bojkotuje izbore. To je veoma važan stav da je to bila loša odluka tih stranaka, napomenuo je Dačić.

Dačić je kazao da sve što je rekao to nije učinio u lošoj nameri već više kao poziv da postoji još bolji dijalog sa EP.

Ovom sednicom Odbora za evropske integracije utiremo put korisnoj demokratskoj praksi. Siguran sam da će ovakav način rada pozitivno uticati na naš ukupan proces pristupanja EU, ocenio je Dačić.

Bilčik: Lopta u dvorištu Prištine, Srbija pokazuje strpljenje

Izvestilac Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da se nada da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti i saglasio se sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem da je „lopta“ trenutno u dvorištu Prištine, a ne u dvorištu Beograda.

Dačić je na sednici Odbora za evropske integracije na kojoj je bilo reči o rezoluciji Evropskog parlamenta o izveštajima iz 2019. i 2020. godine, rekao da je nejasno, kada je reč o pitanju KiM, zašto u toj rezoluciji piše „da svako mora da ispunjava svoje obaveze“.

On je naglasio da izjednačavanje odgovornosti nije dobro, i podsetio da je dijalog svaki put zastao isključivo zbog Prištine, nikada zbog Beograda.

Bilčik se na sednici Odbora saglasio sa Dačićem da je trenutno lopta u dvorištu Prištine, a ne u Beogradu.

On je poručio da je dijalog važan i da od pomirenja korist treba da imaju građani Srbije i građani na Kosovu, navodeći da njihova budućnost treba da ima evropsku perspektivu.

„Najbolji odgovor na to bi bio sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine“, rekao je Bilčik.

Beograd je, kaže Bilčik, dijalogu pristupio akitvno i u dobroj veri i volji, ističući da se ceni strpljenje koje je Srbija pokazala, te dodao da su i evropske institucije usresređene na ostvarivanje rezultata.

Ne dolazimo u Beograd sa gotovim rešenjima

Izvestilac Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i jedan od posrednika u međustranačkom dijalogu između vlasti i opozicije u Srbiji rekao je danas da EP ne dolazi u Beograd sa gotovim rešenjima.

“Najbolje je da vi pokušate da pronađete najbolje rešenje i da unapredite uslove za političku konkurensntost”, rekao je Bilčik na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije kojoj je prisustvao onlajn.

On je ocenio da su evroparlamentarci zaista posvećeni međustranačkom dijalogu, ali je primetio i da je to obostrano i u tom smislu zahvalio svima u Skupštini Srbije koji su se odazvali i učestvovali u bilateralnim konsultacijama.

“Imali smo otvorene i iskrene razgovore koji će nam dosta pomoći za predstojeći međustranački dijalog koji ćemo početi nakon vaših uskršnjih praznika, da vidimo kakvi će biti dalji koraci. To je velika prilika da uradimo nešto dobro”, poručio je Bilčik.

Bilčik je kazao da ceni trend koji je srpski parlament pokazao kada je reč o ukidanju usvajanja zakona po hitnom postupku, a smatra i da je način na koji je doneta odluka o smanjenju cenzusa ispravna.

Bilčik je kazao da je veliki prijatelj Srbije i da poštuje sve ono što je Srbija do sada uradila u vezi sa evropskom perspektivom, navodeći da postoje i aspekti u Rezoluciji EP koji jesu kritičke prirode, ali da niko to ne treba da shvata lično.

“Evropski parlament je političko telo, ja sam kao izvestilac napravio tekst, ali sam morao da dobijem podršku svih za takav tekst i imali smo velike u duge pregovore u vezi sa tim tekstom”, rekao je on.

Sednicu odbora za evropske integracije u Skupštini Srbije na kojoj se govorilo o rezoluciji EP Bilčik je ocenio kao ozbiljan signal da Srbija ozbiljno shvata svoj put ka EU.

“Drago mi je što se ovaj sastanak odigrava baš nekoliko dana posle jednog dobrog sastanka koji sam imao sa vašim predsednikom Aleksnadrom Vučićem u Briselu, mislim da je taj sastanak bio jako uspešan”, ocenio je Bilčik.

Kaže da je taj sastanak održan u ključno vreme kada je reč o evropskoj perspktivi Srbije i proširenju EU.

“Takođe smo i tamo otvoreno razgovarali o rezoluciji EP. I zaista je to bio još jedan u nizu uspešnih i važnih sastanaka”, prokomentarisao je Bilčik.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*