Dačić: Žalosno bi bilo da vlada Krivokapića padne zbog Srebrenice

BEOGRAD –

Srbija se neće mešati u unutrašnje stvari Crne Gore, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ali je primetio da bi, kako je rekao, bilo žalosno da vlada Zdravka Krivokapića padne zbog stava ministra pravde Vladimira Leposavića o događajima u Srebrenici.

Dačić kaže da politička kriza, izazvana predlogom Krivokapića za smenu Leposavića, nije potrebna Crnoj Gori, ali da treba sačekati da se vidi kako će ta inicijativa proći u parlamentu budući da, kako je ukazao, crnogorski premijer nema svoju partiju, a Demokratski front i Demokrate Alekse Bečića neće glasati za zahtev premijera.

“Srbiji je važno da se očuva politička stabilnost u regionu i da pružimo ruku za normalizaciju odnosa sa Crnom Gorom, a za to je potrebno da vlast bude stabilna“, rekao je Dačić za TV Pink.

ivica, dacic

Printscreen Ilustracija

On je kazao da je problem što Crna Gora ne kreće od nule, već “iz minusa“ kada je reč o određenim političkim odlukama.

Dačić je izrazio uverenje da sadašnja vlada ne bi priznala nezavisnost Kosova, ali da je pitanje da li ima snage da povuče priznanje imajući u vidu da, kako je primetio, nije homogena po tom pitanju, ali ni u odnosu na događaje iz devedesetih.

“Ne može se očekivati da se lako donose takve odluke, mislim da su se oni zato na početku dogovorili da ne ulaze u pokušaje donošenja nekih odluka koje će se ispostaviti nemogućim, kao što je odnos prema NATO ili EU“, rekao je Dačić.

Dodao je da je za opstanak vlade u Podgorici ključno da li će se naći neki dogovor kojim će se prevazići trenutna politička kriza.

Na konstataciju da se Krivokapić u obrazlaganju inicijative za smenu Leposavića poziva na odluku Skupštine Crne Gore, Dačić je rekao da ne zna kakvu je odluku doneo crnogorski parlament i dodao da su, kada je Skupština Srbije usvajala deklaraciju o Srebrenici, pronađena formula da Srbija priznaje te događaje kako je definisano u presudi i da se govori o zločinu, a ne o genocidu.

“Nećemo da se mešamo u stvari u Crnoj Gori, ali bilo bi žalosno da vlada padne zbog nečega što neće biti po volji srpskom narodu i zbog načina kako neko ocenjuje događaje u Srebrenici“, kazao je Dačić.

Dijalog: Dijalog Beograda i Prištine ne zavisi od Kurtija i Osmani

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da nastavak dijaloga Beograda i Prištine ne zavisi od Vjose Osmani i Aljbina Kurtija i da za njih dijalog podrazumeva isključivo priznanje nezavisnosti Kosova.

Komentarišući izjavu novoizabrane predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani, da dijalog treba da bude ravnopravan, Dačić je podsetio na stav Prištine da im dijalog nije potreban i da dijalog za prištinsku stranu podrazumeva samo priznanje kosovske nezavisnosti.

“Njima je problem što Beograd insistira na kompromisu. Kakav je to dijalog kad oni u startu kažu da ne prihvataju Briselski sporazum“, upitao je Dačić gostujući na TV Pink.

On je naveo da kombinacija Kurti-Osmani ima podršku dela međunarodne zajednice koji, kako je rekao, nije previše naklonjen dijalogu pod pokroviteljstvom Brisela i pokušavaju da se dođe do kompromisa.

Dodao je da Beograd neće odgovarati na isti način, već da će se zalagati za princip regionalne stabilnosti i pomirenja.

“To nam najviše odgovara da bismo mogli ekonomski da napredujemo i da pokažemo konstruktivnu ulogu Srbije“, rekao je Dačić.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*