Dačić:Iza digitalne zavese kriju se mnoge opasnosti

BEOGRAD –

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić naglasio je danas, na osnivačkom sastanku Parlamentarne mreže za digitalnu bezbednost, da se sada digitalnom bezbednošću bave sve države i kao svojom razvojnom polugom, ali i kao rizikom za narušavanje osnovnih ljudskih prava, borbom protiv kriminala i svim drugim razornim fenomenima koje ugrožavaju stabilnost savremenog društva.

„Današnje osnivanje Parlamentarne mreže za digitalnu bezbednost je važan odgovor na pojavu koja se tiče celog društva i koja sa sobom nosi velike izazove i zato nam je preko potrebna najšira moguća društvena akcija u kojoj ćemo sve naše ljude, a posebno mlade, obavestiti i upozoriti na sve opasnosti koje mogu da ih zadese iza digitalne zavese“, rekao je Dačić.

dačić,, digitalna, bezbednost

Skupština Srbije

Na osnivačkoj svečanosti se moglo čuti da je broj sajber napada u svetu 2020. u odnosu na 2019. povećan za 600 puta, da samo 17 odsto roditelja u Srbiji ume da prepozna šta im dete radi na internetu i spreči zabrinjavajuće sadržaje, te da oni moraju biti prva linija odbrane.

Dačić je naglasio da je značaj osnivanja Parlamentarne mreže za digitalnu bezbednost tim veći, navodeći da je Srbija visoko digitalizovano društvo i da svakog dana blizu četiri miliona građana koristi internet, kao i da 80 odsto domaćinstava ima priključak za internet.

Dodao je da je to resurs bez koga se ne može zamisliti nijedna aktivnost, da ga svi koristimo i da bismo saznali vesti, ali i da bi se zabavili.

„Ali iza svih ovih korisnih strana digitalizacije stoji i ona velika, tamna strana virtuelnog prostora zbog koje smo danas ovde“, rekao je Dačić i naveo da je internet postao prostor u kojem se vrše teška krivična dela, prostor u kojem je ugrožena bezbednost svakoga ko nema znanje i svest o tome da može da postane žrtva.

Predsednika srpskog parlamenta je upozorio da živimo u doba kada je kriminal dobio novo lice, da on nije na ulicama i ne može se suzbiti tradicionalnim metodima.

„On je potencijalno u domu svakog od nas, mi smo mu izloženi i moramo da pronađemo efikasan način da se od njega zaštitimo, kazao je Dačić.

Na osnivačkom skupu su govorili i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, kao i čelnici UNDP i UNICEF-a u Srbiji Fransin Pikap i Dejana Kostadinova.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*