Dan Srpskog narodnog pozorišta – SVEČEANA AKADEMIJA

U Srpskom narodnom pozorištu održana je u utorak, 30. marta 2021, na sceni „Jovan Đorđević“ s početkom u 12 časova, Svečana akademija povodom Dana SNP-a i time obeležena 160 godišnjica od osnivanja.

Kao i svake godine na Dan Srpskog narodnog pozorišta (28. mart) dodeljuju se medalje „Jovan Đorđević“, Godišnje nagrade i pohvale najistaknutijim umetnicima i zaposlenima u SNP-u.

Ovogodišnji dobitnici zlatnih medalja su Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i prof. dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.
Srebrne medalje dobili su Dalibor Tobdžić, scenograf i Andrea Solinas, dirigent iz Italije.

Svečanu akademiju otvorio je upravnik Srpskog narodnog pozorišta dr Zoran Đerić svojom svečanom besedom.

Svečanosti su prisustvovali i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je u obraćanju prisutnima napomenula da „nema mnogo ustanova kulture koje imaju ovakvu postojanost. Srpsko narodno pozorište nadživelo je i carevine i monarhije, pokazavši time da su umetnost i kultura večne kategorije. SNP je simbol kulture ne samo Vojvodine već i cele Srbije“.

Predsednik Mirović istakao je da je Pokrajinska vlada kao osnivač SNP-a potpuno svesna svoje uloge i svoje obaveze da obezbedi uslove za normalno funkcionisanje i razvoj našeg teatra, podsetivši da ne smemo da zaboravimo ideje vodilje onih koji su osnovali najstariji profesionalni teatar u našem narodu.

MEDALJE, GODIŠNJE NAGRADE I  POHVALE

POVODOM DANA SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA

  1. marta 2021.

ZLATNA MEDALJA  „JOVAN ĐORĐEVIĆ“

 

  1. IGOR MIROVIĆ, predsednik Pokrajinske vlade

Ličnom inicijativom, a potom i svakom drugom podrškom (političkom i finansijskom), omogućio da Srpsko narodno pozorište ponovo bude najvažnija kulturna institucija u Vojvodini. Uz njegovu saglasnost u SNP-u su otvorena nova radna mesta, pre svega u umetničkim jedinicama i Tehnici, obezbeđena su sredstva za obnovu i održavanje zgrade i opreme, kako bi Pozorište funkcionisalo kao umetnička ustanova, ali sa maksimalnim obezbeđenjem i uslovima za rad i postizanje visokih dostignuća.

 

  1. DRAGANA MILOŠEVIĆ, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama

Možda ona nije uobičajeni dobitnik, ali ni ova sezona nije uobičajena. Za nama je godina koja je zatvorila gotovo sva velika svetska pozorišta i koncertne sale. Zapravo, godina koja je zaustavila svet. U takvoj atmosferi straha, borbe za život, borbe za kulturu, Srpsko narodno pozorište i njena Opera iskočili su visoko na operskoj mapi sveta umetničkim podvizima o kojima se i dalje priča. Pokrajinska sekretarka i violinistkinja, Dragana Milošević, bila je deo tog uspeha kao podrška, kao neko ko je svojim zalaganjem otvorio put, davao motivaciju pre svega svojim kolegama, a na kraju i učestvovao u uspehu. Pozorišni ljudi znaju kako ova institucija funkcioniše iza kulisa i šta nam je zaista potrebno, a sekretarka je upravo ta koja je pokrenula tehničku rekonstrukciju scene „Jovan Đorđević”, koja najglasnije daje podršku stvarnim promenama, a ne kozmetičkim rešenjima, ona koja se bori za svako novo radno mesto u umetničkim i tehničkim jedinicama. Pre svega umetnik, član Opere Srpskog narodnog pozorišta, sekretarka Milošević svoje delovanje podredila je daljem umetničkom i tehničkom napretku naše kuće.

  1. Dr ZORAN GOJKOVIĆ, Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo

Dugi niz godina, dr Gojković je veliki prijatelj našeg pozorišta. Priroda našeg posla često dovodi do povreda koje zahtevaju hitne intervencije ortopeda, a dr Gojković uvek je bio na usluzi i oslonac svima kojima je pomoć bila potrebna.

Dolaskom na mesto pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Gojković nije prestao da brine za ljude iz SNP-a. Pomagao je svima kojima je zdravstvena pomoć i svaki oblik lečenja bio neophodan.

Posebnu zahvalnost dr Gojkoviću pozorište duguje za brigu i pomoć tokom pandemije virusa korona, a njegovo angažovanje je pomoglo da naši zaposleni imaju prioritet pri vakcinaciji, što će pomoći  da  naše pozorište brzo vrati redovan repertoar u bezbednim uslovima.

SREBRNA MEDALJA  „JOVAN ĐORĐEVIĆ“

 

  1. DALIBOR TOBDŽIĆ, scenograf

za izuzetna scenografska rešenja u predstavama SNP-a kao što su Knez Ivo od Semberije,Trubadur, Lučija od Lamermura, Karmina burana, Pinokio i mnoge druge. Svojim inovativnim i kreativnim rešenjima njegove scenografije su krasile naše predstave dugo godina.

 

  1. ANDREA SOLINAS, diregent

za bezrezervnu umetničku podršku Operi SNP-a u svim aktivnostima tokom vanrednog stanja. Maestro Solinas pratio je sve ideje našeg ansambla bez zadrške i time doprineo da Srpsko narodno pozorište stekne globalnu popularnost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*