Danas proglašenje dve Nobelove nagrade za književnost

STOKHOLM –

Švedska akademija danas će objaviti dva dobitnika Nobelove nagrade za književnost iz razloga što je prošlogodišnje proglašenje bilo odgođeno zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem.

Prošle godine nije bila dodeljena Nobelova nagrada za književnost zbog skandala koji je doveo do ostavki članova komiteta, povezanih sa optužbama za vanbračne seksualne odnose i curenjem informacija. Nakon prošlogodišnjeg skandala Švedska akademija pokušava vratiti ugled.

„Reputacija nam je veoma važna. Veoma je važno izbeći ponavljanje takve situacije, jednostavno ne smemo dozvoliti da se takvo nešto ponovi“, rekao je Lars Heikensten, izvršni direktor Nobelove Fondacije.

EPA/JOSEFSEN JON-MICHAEL NORWAY OUT

Među imenima za koja se nagađa da bi mogli biti dobitnici su kanadske književnice Margaret Atwood i Joyce Carol Oates, te ruska književnica Ljudmila Ulicka.

Penzionisani izdavač Svante Weyler smatra da se ugled Akademije može popraviti i očekuje da će Akademija uraditi sve da izbegne kontroverze.

„Verovatno će izabrati autore koji su visoko cenjeni u književnim krugovima ili poznati i široj javnosti“, rekao je Weyler.

Član akademije Anders Olsson rekao je da ove godine uži izbor raznolik i naglasio da se odmiču od „muški orijentisane i eurocentrične perspektive književnosti“.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*