Danas se završava aktivan mesec za Grupu frankofonih ambasadora na čelu sa ambasadorom Egipta, predsedavajućim Grupe

Značajni susreti sa predsednikom Narodne skupštine, ministrom spoljnih poslova i poseta Novom Sadu koja je obuhvatila sastanke sa predsednikom Pokrajinske vlade i gradonačelnikom Novog Sada u toku meseca frankofonije.

Proslava Meseca frankofonije u Srbiji se završava danas 31. marta nakon niza uspešnih aktivnosti koje je organizovala Ambasada Egipta u Beogradu u svojstvu predsedavajućeg Grupe frankofonih ambasadora (GAF) u Srbiji,  uključujući posetu Novom Sadu i Pokrajinskoj vladi Vojvodine, dva predavanja na temu Očuvanje mira u frankofonom prostoru u 21. veku i Multilateralna diplomatija kroz regione i kulture, kao i sastanak GAF-a sa ministrom spoljnih poslova Republike Srbije, g. Nikolom Selakovićem.

“Mesec frankofonije u Srbiji je svečano zatvoren u Narodnoj skupštini Republike Srbije, juče 30. Marta 2021, gde su predsednik Narodne skupštine Srbije g. Ivica Dačić i g-đa Jadranka Jovanović, šef srpskog odseka Parlamentarne skupštine Frankofonije, ugostili GAF u Srbiji”, izjavio je ambasador Egipta, Nj.E. Amr Alguvejli. “Prisustvo Žaka Krabala, generalnog sekretara Parlamentarne skupštine Frankofonije pokazuje važnost koju je ova frankofona zajednica dala skupu”, dodao je on, pozdravljajući bogat kulturni program koji je potom usledio i zahvaljujući Narodnoj skupštini za ovu inicijativu koju GAF izuzetno ceni.

“Iskoristio bih priliku da izrazim našu veliku zahvalnost ministru spoljnih poslova Republike Srbije, g. Nikoli Selakoviću što je primio GAF 25. marta 2021. godine”, izjavio je ambasador Amr Alguvejli istakavši da je sastanak bio usredsređen na učvršćivanje saradnje između Srbije i Međunarodne organzacije Frankofonije, promovisanju vrednosti Frankofonije, naročito interkulturne saradnje, solidarnosti i dijaloga.

“Takođe bismo želeli da se zahvalimo na srdačnom dočeku GAF-a prilikom prve posete Novom Sadu 16. marta, uljučujući niz uspešnih sastanaka sa srpskim visokim zvaničnicima, g. Igorom Mirovićem, predsednikom Pokrajinske vlade Vojvodine, g. Milošem Vučevićem, gradonačelnikom Novog Sada, evropske prestonice kulture za 2022. godinu, kao i sa predsednicom Skupštine grada Novog Sada, Jelenom Marinković Radomirović”, prema saopštenju ambasade Egipta u Srbiji. “Cilj posete je učvršćivanje ekonomskih, trgovinskih i kulturnih veza između frankofonih zemalja i Vojvodine”, istakao je ambasador Alguvejli. GAF je takođe imao priliku da se sastane sa profesorom Pavlom Sekerušom, direktorom Frankofonom centra pri Univerzitetu u Novom Sadu, gde je naglašena akademska saradnja između frankofonih zemalja i AP Vojvodine.

Ambasada Egipta u Beogradu je dodala da su aktivnosti bile usmerene i na rad UN putem vebinara o Očuvanju mira u frankofonom prostoru u 21. veku, koji je bio organizovan 18. marta 2021. U saradnji sa Konflux centrom, Kairskim Međunarodnim centrom za rešavanje sukoba, očuvanje i izgradnju mira (CCCPA), treću godinu zaredom. Učesnici su bili iz različitih institucija poput Ministarstva spoljnih poslova Egipta i Srbije, Ujedinjenih Nacija, Međunarodne organizacije Frankofonije, Opservatorije Butros Butros Gali za očuvanje mira, Školu za obuku oficira žandarmerije iz Rumunije, koji su podelili svoje stavove o trenutnom stanju mirovnih operacija, naročito u frankofonom prostoru, govorili o reformama Ujedinjenih Nacija za očuvanje mira, dok su polaznici obuke Konflux centra i Međunarodnog centra za rešavanje sukoba, očuvanje i izgradnju mira iz Kaira predstavili studije slučaja iz njihovog domena.

Na poziv Frankofonog centra Univerziteta u Novom Sadu, Nj.E. Amr Alguvejli, ambasador Arapske republike Egipat i predsednik GAF-a, održao je predavanje na temu Multilateralna diplomatija kroz regione i kulture, 24. marta 2021, naglašavajući doprinos Egipta Međunarodnoj organizaciji Frankofonije, čiji je prvi sekretar bio pokojni Butros Butros Gali. Dodao je takođe da su Opservatorija Butros Butros Gali za očuvanje mira i Univerzitet Leopold Sedar Sengor u Aleksandriji važne okosnice Frankofonije.

“Želeo bih da istaknem koliko ambasadori članovi GAF-a cene i podržavaju napore i inicijative Srbije u domenu Frankofonije”, zaključio je ambasador Alguvejli dodajući da sve ove izuzetne aktivnosti u okviru Meseca frankofonije odražavaju čvrsto prijateljstvo koje postoji između Egipta i Srbije na diplomatskom i kulturnom nivou,  kao i regionalnu i globalnu ulogu obe zemlje.

 

AMBASADA EGIPTA U BEOGRADU

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*