Danas u Glazgovu počinje klimatski samit COP26

Danas u Glazgovu počinje klimatski samit COP26 1Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26) počinje danas u Glazgovu i trajaće do 12. novembra.

COP26 smatra se ključnim pokušajem da se svet primora da smisli konkretne planove za održavanje porasta temperature na maksimalno 1,5 stepeni.

Domaćin sastanka je britanski premijer Boris Džonson, a okupiće se više od stotinu lidera, među kojima američki predsednik Džozef Bajden, Francuski Emanuel Makron i Indijski Narendra Modi.

Lideri Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping neće prisustvovati fizički već će se uključiti putem video veze, kao i britanska kraljica Elizabeta Druga.

Džonson je dolazeći na samit Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja i zemalja u razvoju u petak u Rimu, izjavio da bi se moderna civilizacija mogla raspasti poput starog Rima ako svetski lideri ne preduzmu mere da suzbiju klimatske promene.

Džonson je rekao novinarima da su ruševine Rima „fantastičan podsetnik, ‘memento mori’ za ljude danas, da čovečanstvo, civilizacija, društvo mogu da idu unazad kao i unapred, a kada stvari krenu naopako mogu da idu izuzetnom brzinom“.

Džonson će pozvati lidere G-20 da deluju brže, rekavši da zemlje sveta koje su postale bogate korišćenjem fosilnih goriva koja podstiču globalno zagrevanje, moraju da podnesu najveći teret borbe protiv klimatskih promena.

G-20 će danas biti završen u Rimu, a zvaničnici treba takođe da donesu zaključke o delovanju da bi se zaustavile klimatske promene.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je u petak da postoji ozbiljan rizik da Glazgov neće dati rezultate.

On je rekao da svet i dalje ide ka klimatskoj katastrofi, iako su mnoge zemlje ažurirale svoje klimatske ciljeve.

Pred učesnicima svetskog klimatskog samita COP26 u Škotskoj ponovo će se naći staro pitanje – da li svet može da se ujedini i suoči sa globalnim zagrevanjem kao zajedničkim neprijateljem, pre nego što bude kasno.

Već i zbog samih tema, za razgovore koji počinju danas u Glazgovu već se dugo zna da će biti teški, ali se dvonedeljni samit našao pod dodatnim pritiskom zbog pandemije korona virusa, ekonomske krize koju je ona izazvala i najnovijih globalnih problema sa energentima.

U Glazgov je već stiglo više stotina klimatskih aktivista iz celog sveta a očekuje se da će ih biti više hiljada, da izvrše pritisak na svetske lidere da deluju za klimu.

Veliki broj aktivista stigao je još sinoć u Glazgov, mnogi posle marševa od više desetina i hiljada kilometara, da učestvuju u manifestacijama koje se organizuju paralelno sa konferencijom o klimi koja će da traje do 12. novembra.

Stigla je sinoć u Glazgov i mlada švedska aktivistkinja Greta Tunberg, koja se u petak u Londonu pridružila akciji mladih ekologa protiv uloge finansijskih institucija u klimatskoj krizi.

Prema organizatorima biće oko 100.000 demonstranata za očuvanje klime na skupu predviđenom idućeg petka.

Škotska policija je saopštilada će oko 10.000 policajaca iz Velike Britanije biti raspoređeno na ulicama Glazgova svaki dan dok traje COP26, što je najveća operacija očuvanja reda dosad organizovana u Škotskoj.

 

 

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*