Dekan Šumarskog fakulteta: U Košutnjaku zaštititi interes većine građana, a ne investitora

Urbanizacija Košutnjaka, uz uklanjanje šumskih i ostalih zelenih površina u drugim delovima Beograda, dovela bi do drastičnih posledica, od efekata staklene bašte do većeg rizika od bujičnih poplava, tvrdi u svom autorskom tekstu dekan Šumarskog faklulteta u Beogradu, Ratko Ristić.

Ristić se javnosti obratio povodom Plana za detaljnu regulaciju kompleksa Avala filma u Košutnjaku, koji je uzbudio domaću javnost, jer su se pojavila tumačenja da on podrazumeva novu seču šume.

Foto: Pixabay

„Planirano uklanjanje zelenih površina na području Košutnjaka, bez obzira na to da li su zaštićene ili ne, da li predstavljaju manje ili više vrednu šumu, jeste direktna negacija interesa većine građana i pokušaj zadovoljenja ogoljenog materijalnog interesa pojedinaca i interesnih grupa“, zaključio je Ratko Ristić profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Inače, rizik od poplava je, prema Ristićevom mišljenju, naročito izražen u  slivu Topčiderske reke i susednih, manjih vodotokova u okolini Košutnjaka.

On je upozorio i na štete od poplava iz maja 2014. godine i dodao da su  Beogradu potrebni projekti koji će trjno zaštititi preostale prirodne potencijale u urbanizovanim zonama.

Ristić, kao šumarski stručnjak, inače važi i za velikog protivnika izgradnje malih hidroelektrana.

Plan detaljne regulacije kompleksa Avala filma, nalazi se na javnom uvidu do 13. jula.

Od strane građana i aktivista organizovana je i peticija kojom se traži zaštita Košutnjaka.

Beogradu je, prema Ristićevim rečima, potrebno pošumljavanje, izgradnja pešačkih, trim i biciklističkih staza, dečjih igrališta, igrališta za decu sa posebnim potrebama, vežbaonica na otvorenom, odmorišta sa senicima i klupama, kao i zona sa duhovnim i estetskim vrednostima.

Budućnost srpske prestonice, naglašava, treba da se zasniva na tri stuba: ekonomskom, ekološkom i etičkom.

IZVOR:NOVA EKONOMIJA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*