Dela Marine Abramović stižu iz 11 zemalja

BEOGRAD –

Tri izložbe iz Muzeja savremene umetnosti su sklonjene, spakovane i nalaze se u depoima, kako bi se pet spratova Muzeja pripremilo za eksponate velike retrospektivne izložbe Marine Abramović, koji stižu početkom septembra.

Mada u Muzeju još uvek ne žele da otkrivaju detalje izložbe, vršilac dužnosti direktora MSUB Slobodan Nakarada ističe da je reč o vrlo složenoj, obimnoj i zahtevnoj izložbi, za koju treba pripremiti kompletnu arhitekturu i čija priprema zahteva sve kapacitete te institucije i dodaje da dela dolaze u 130 sanduka iz 11 zemalja.

Ekipa Tanjuga je na licu mesta zatekla jedan od modula za potrebe postavljanja video radova, a naredne nedelje počinje sklapanje i ostalih modula.

„Ovde ćemo razvući oko 40 kilometara električnih žica kroz ceo muzej kako bi se svi aparati uključili, uvodimo novu tehnologiju i podižemo nivo rada muzeja u Srbiji, čak i prevazilazimo svetske muzeje, što smatramo da je dobro i ovom izložbom Muzej savremene umetnosti se vraća na svetsku mapu institucija kulture“, istakao je Nakarada.

 

 

„Čistač“, sa preko 120 radova iz svih faza pedesetogodišnje karijere Marine Abramović, biće najveća izložba ikad urađena u Srbiji, što prema rečima Nakarade, zahteva veliku pripremu, te tako Muzej više od godinu i po dana radi na tome od trenutka kada je Nakarada zajedno sa premijerkom Anom Brnabić u Oslu dogovorio sa Marinom Abramović da posle 44 godine ponovo izlaže u Srbiji.

„Ovo će biti vrlo skupa izložba imajući u vidu da Muzej ne poseduje opremu neophodnu da se određeni video radovi prikažu. Imaćemo 36 ili 37 specijalnih monitora sa duplom ekspozicijom u mračnim sistemima. Zgrada Muzeja zbog velikog broja prozora nije baš pogodna za video radove tako da mi moramo da pravimo module i Muzej će biti zatamnjen da bi se imao doživljaj kakav Marina želi“, objasnio je Nakarada Tanjugu i dodao da će deo te opreme ostati Muzeju, a drugi deo će videti sa donatorima i finansijerima da bude raspodeljen drugim institucijama kulture u Srbiji.

O budžetu će, kaže, moći da govori uoči otvaranja izložbe, ali naglašava da je produkcija jako skupa.

„Ako hoćete jako dobre izložbe da dovedete u Srbiju, one koštaju. Ne možete da imate jaguara, a da ga servisirate kao fiću. Ovakve blokbaster izložbe koštaju, ali Srbija ih zaslužuje“, smatra Nakarada.

Izložba, koja će biti otvorena 21. septembra, hronološki prati sve faze kompleksne karijere Abramovićeve – od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada s bivšim partnerom Ulajem, do kultnih radova iz samostalne karijere te će biti predstavljene slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, performansi i arhivska građa, antologijska dela umetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, Relacioni radovi, Prelazak preko noćnog mora), kao i dela koja su obeležila njen recentni opus (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umetnik je prisutan).

„Neke radove će publika prvi put videti. Dejan Sretenović i Ješa Denegri će se baviti njenim beogradskim periodom jer je ona svoju karijeru započela u Beogradu, u SKC-u. Srbija je poslednja, sedma zemlja, u kojoj gostuje izložba ‘Čistač’ i Marina je imala želju, pošto se vraća u svoju zemlju, da ovde posebno istaknemo neke njene radove, a biće radova koji nisu prikazani u prethodnih šest institucija“, rekao je Nakarada.

Kaže da su neka dela pronašli u Njujorku koja dugo nisu izlagana, te je i sama umetnica bila iznenađena.

Abramović će u Beogradu biti skoro dve nedelje, ali Nakarada ne sme još uvek da otkriva datum njenog dolaska.

„Ona mora da ima koncentraciju za izložbu, a ne da je svi njeni fanovi spopadaju. Još ne znamo ko će sa njom doći, a naše veliko zadovoljstvo je što će najverovatnije doći Ulaj iz Ljubljane, mada to zavisi od njegovog zdravlja. Imamo najave da će njeni prijatelji navratiti u neko vreme. Svi me pitaju da li će Lejdi Gaga doći. Možda, ne znamo još uvek. Ovo će biti najveći kulturni doživljaj koji je Srbija dugo iščekivala i zaslužila“, istakao je Nakarada.

Direktor MSUB kaže da za izložbu vlada veliko interesovanje u čitavoj Evropi, na otvaranju očekuju veliku gužvu čega se malo i pribojavaju pošto Muzej može da primi samo 500 ljudi.

Abramović će od 24. do 26. septembra držati vrlo intenzivan masterklas srpskim umetnicima i studentima koje će sama odabrati na osnovu njihove prijave i dostavljene biografije i radova.

Za sve ostale masterklas će biti zatvoren, ali će slavna umetnica 28. septembra održati predavanje ispred Muzeja za koje će se besplatne karte deliti od 1. septembra pa se Nakarada nada da će to privući ponajpre mlade prema kojima je Abramović i orjentisana jer joj je edukacija vrlo značajna.

Velika retrospektivna izložba „Čistač“ Marine Abramović trajaće do 20. januara naredne godine.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*